Suriname gaat financieel beheer Canawaima kopiëren

07/03/2017

PARAMARIBO - Suriname gaat voortaan bij het uitbaten van de veerverbinding met Guyana hetzelfde financieel beheerssysteem voeren zoals het buurland dat doet. Dat is eind vorige week naar voren gekomen tijdens overleg tussen de Surinaamse en Guyanese aandeelhouders van de maatschappij.

In Guyana stort de Ferry Incorporated die belast is met de operaties daar de inkomsten dagelijks op de rekening van de beheersmaatschappij. Aan de hand van de operationele begroting stelt het toezichthoudende orgaan geld beschikbaar om de dienst te onderhouden. Aan Surinaamse zijde zijn ook twee aparte entiteiten betrokken bij de Canawaima-veerverbinding, maar hier gaan zaken al jarenlang verkeerd, "omdat deze handelingen niet goed uitgevoerd konden worden".

"Dit kwam onder andere doordat de Ferry Inc. Suriname tot vorig jaar niet over een eigen bankrekening beschikte, waardoor een scheve relatie ontstaan is met de Management Company Suriname", zegt de afdeling Public Relations van de veerdienst. Sinds het aantreden van de nieuwe raad van commissarissen bij Ferry Inc. Suriname vorig jaar wordt dit anders aangepakt en is een eigen bankrekening geopend. Ook de nieuwe rvc bij de Management Company die pas enkele maanden aanzit, heeft zijn ondersteuning toegezegd zodat zaken nu richtig zullen verlopen. "Intussen worden er stappen ondernomen om het probleem terstond op te lossen, naar analogie van de werkwijze van de Guyanezen", zegt het bedrijf.

Eind vorige week was het weer na jaren dat de twee landen een gezamenlijke vergadering hebben gehouden over de veerdienst. De tweedaagse ontmoeting vond plaats in Nickerie. Beide delegaties hebben benadrukt dat het nooit meer mag gebeuren dat de onderlinge communicatie wordt verbroken. Partijen waren het erover eens dat ingrijpende aanpassingen aan de veerboot gepleegd moeten worden om de vaart op een veilige manier te kunnen garanderen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname