Suriname 2020 malariavrij

14/01/2017

PARAMARIBO - Suriname is een van de landen met het vermogen om over drie jaar malariavrij te zijn. Vanaf 2000 heeft het land steeds vooruitgang geboekt op dit gebied en vandaag de dag is er sprake van succesvolle bestrijding. Al enkele jaren worden jaarlijks minder dan vijfhonderd bevestigde gevallen geregistreerd, waarvan het grootste deel geïmporteerd is.

De autoriteiten gaan daarom een stapje verder: uitbannen. Dit zal echter niet kunnen zonder de juiste maatregelen en stappen. Als onderdeel van het pakket van voorzorgsmaatregelen is er donderdag een 'Richtlijn voor gezondheidswerkers' uitgegeven. In dit handboekje komen preventie, diagnose, behandeling en rapportage van malaria in Suriname aan de orde.

Marthelise Eersel, arts, heeft donderdag samen met de aanwezigen tijdens de presentatie gekeken naar de richtlijnen. Zelf heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd bij de ontwikkeling van deze. Ze drukte de gezondheidswerkers op het hart om de stappen strikt te volgen. Alleen op die manier kunnen er bijvoorbeeld juiste gegevens geproduceerd worden. "De behandeling van malaria is gratis." Er moet nog een afspraak worden gemaakt met instellingen over de behandeling. "Al ben je geen ingezetene, toch moet je geholpen worden. De overheid draait op voor de kosten."

Hélène Hiwat, coördinator van het malariaprogramma van het ministerie van Volksgezondheid, zegt dat er ruim tachtigduizend mensen wonen in de risicogebieden, van wie vijfenzestigduizend in dorpen en de rest in de goudmijnen. Het aantal mensen in goudexploitatiegebieden ligt mogelijk hoger. Het exacte cijfer is moeilijk te bepalen, doordat deze personen voortdurend van gebied naar gebied, ook buiten de grenzen van Suriname, trekken.

In het kustgebied vindt er sinds 1969 geen overdracht van malaria meer plaats. Om het gestelde doel, uitbannen van de ziekte, te bereiken is er een strategie bepaald. Deel hiervan zijn preventiemaatregelen in hoge risicogebieden, door gebruik van onder meer klamboes met een muskietenwerend middel en verbetering van onderzoek en toegang tot diagnose en behandeling.

Bron: de Ware Tijd, Suriname