Surinaamse verpleegkundigen willen eigen conferentie niet bijwonen

DE WARE TIJD:

19/07/2012

Paramaribo - ”De verpleegkunde in Suriname staat op een kruispunt.” Angele Wallerlei Kumbangsila, voorzitter van de Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname (VVS), geeft aan dat er lokaal, nationaal een regionaal veel gebeurt.

De zorg in het Caraibisch Gebied is op een ander niveau en Suriname kan daaruit leren. VVS organiseert daarom een regionale conferentie voor de doelgroep.

“We willen verpleegkundigen bijscholen en hun kennis verbreden.” Er zullen issues besproken worden die de zorg raken. Ook zal de aandacht gevestigd worden op onderwijs, wetgeving en de verpleegkundige praktijk.

Wallerlei merkt op dat het enthousiasme onder verpleegkundigen afwisselend is. Zij vindt dat lokale verpleegsters niet snel toehappen waardoor ze buiten de boot kunnen vallen. De VVS-voorzitter zegt dat er geen plekken voor participatie worden gereserveerd. “Wie eerst komt, die eerst maalt.” De inschrijving tot deelname is tot en met eind juli. Ziekenhuizen zouden de kosten moeten dekken, aangezien het de organisaties zal versterken. Voor deelname moet 300 US dollar worden neergeteld.

“We hebben het personeel van ziekenhuizen in een vroeg stadium geïnformeerd. Als advies kregen ze mee om maandelijks SRD 100 op te potten.” Uit het Caribisch Gebied hebben reeds honderd participanten zich aangemeld, terwijl slechts twaalf deelnemers uit Suriname zijn geregistreerd.

De 28ste regionale conferentie van de Carribbean Nurses Organization vindt van 21-26 oktober plaats in Hotel Torarica. Op de conferentie in 2006 heeft de VVS een verzoek gericht aan het regionaal bestuur om de conferentie ook in Suriname te organiseren. CNO vergadert om de twee jaren in een ander lidland. VVS is vanaf 1974 bij de regionale organisatie aangesloten. Het thema van de komende vergadering is ‘Nursing and Midwifery Responding to the Challenges of Globalization’. Ongeveer driehonderd verpleegkundigen worden op de conferentie verwacht. .