Surinaamse parlementariër Vishnudatt: 'Luchtje aan hoge ligdagtarieven'

DE WARE TIJD:

18/11/2012

DEN HAAG - Mega Combinatie/NDP assembleelid Theodorus Vishnudatt wil dat de regering openheid van zaken geeft over de opbouw van ligdagtarieven in overheidsziekenhuizen. Afgelopen vrijdag stelde Vishnudatt daarover vragen tijdens de begrotingsbehandelingen. Vandaag zegt hij aan dWT dat er ‘een luchtje hangt’ aan de zaak.

Volgens Vishnudatt kunnen de door de ziekenhuizen gehanteerde ligdagtarieven veel lager. En hoewel hij iedereen zijn werk zegt te gunnen, vindt Vishnudatt dat de personeelslasten van de ziekenhuizen veel te hoog zijn. Hij spreekt vanuit zijn ervaring als minister van Volksgezondheid tijdens de regering Wijdenbosch/Radhakishun.

"Ik werd ook toen geconfronteerd met een verzoek van de ziekenhuizen voor aanpassing van de ligdagtarieven. Maar de regering kon daar niet op ingaan omdat er geen duidelijk zicht was op de inkomsten en uitgaven van de ziekenhuizen. Er werden namelijk door de ziekenhuizen geen jaarrekeningen overlegd. Dat is nog niet veranderd." De situatie lijkt dus bewust in stand gehouden te worden, vindt Vishnudatt.

Het lukte dWT niet een reactie te krijgen van ziekenhuisdirecteuren of van de voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraadraad, Manodj Hindori. De minister van Volksgezondheid, Michel Blokland, moet nog op deze kwestie ingaan in De Nationale Assemblee (DNA).