Surinaamse kinderhartmissie breekt eigen records

10/02/2014

PARAMARIBO - Binnen het kader van de kinderhartmissies van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn zeventien kinderen geopereerd. Hiermee heeft het team dat de achtste kinderhart chirurgische missie uitvoerde, zijn eigen record gebroken. Vorig jaar betrof het elf kinderen.

"Het zouden zestien zijn, maar op het laatste moment is het zeventiende kindje toch opgenomen", zegt AZP-directeur Antoine Brahim trots over de missie van twee weken, die dit weekend is afgesloten. Ook werd het lichtste kindje tot nu toe geopereerd. "Slechts 3,1 kilo." Missieleider Dave Koolbergen vult het lijstje van records verder aan: "De twee jongste patiëntjes van één maand en de andere pas twee weken oud, hebben wij geopereerd."

"Zo'n resultaat boek je alleen door perfect teamwerk", benadrukt Koolbergen. Volgens hem is het door de verbeterde samenwerking tussen het Nederlandse- en lokale team onder leiding van Kenneth Pickering gelukt om topprestaties te leveren ondanks het gebrek aan hulpmiddelen en overlegstructuren. Het team bestond uit veertien specialisten.

Cardioloog Kwame van der Hilst noemt overigens het aantal toegenomen hartafwijkingen zorgwekkend. Hij plei

Bron: de Ware Tijd, Suriname