Surinaamse hoofdstad humaner voor oudjes

DE WARE TIJD:

28/09/2012

Paramaribo - Cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek wijzen uit dat ruim de helft van de bijna 46.000 AOV’ers van Suriname in Paramaribo woont. Toch mag niet zonder meer worden aangenomen dat het groot aantal bejaarden in de hoofdstad logisch is doordat de helft van de samenleving er woont.

“Als je ouder wordt, worden je bewegingen minder. Dan heb je graag dat alle voorzieningen binnen handbereik zijn. De mensen willen geen problemen veroorzaakt door gebrek aan nutsvoorzieningen”, legt voorzitter Armand Deekman van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden in Overheidsdienst (BBGO) uit aan de krant. “Alle bejaardentehuizen zijn ook in de stad.”

Districtscommissaris Mohammed Kasto van Paramaribo Noord is het eens met de stelling van Deekman. “Ik ken jonge mensen van Commewijne die voor hun moeder en vader moeten zorgen. Zij vragen steeds vaker aan hun ouders om bij hen in de stad te komen wonen. De zorg is dan gemakkelijker en belangrijke zaken zoals de gezondheidszorg zijn dichterbij. Wij kunnen gevoegelijk aannemen dat hoe ouder je wordt, hoe meer gebreken er zijn. Ik ga ervan uit dat men eerder naar gebieden gaat waar vooral de medische zorg dichtbij is.”

Volgens Deekman zijn de behoeftes van de oude van dagen eenvoudig: “Als je tot die groep behoort, wil je het wat rustiger aandoen. Dan zijn de radio en televisie jouw metgezellen. Die dingen moeten echt bereikbaar zijn. Verder moet je kunnen beschikken over drinkwater. Deze dingen maken dat mensen in een buurt komen wonen waar deze voorzieningen aanwezig zijn.”

Districtscommissaris Rewien Jiawan van Wanica is genuanceerder in zijn analyse en pleit voor onderzoek naar het fenomeen. Hij wil echter niet uitsluiten dat het makkelijker wonen is voor oudjes in de hoofdstad en Wanica. Zijn standplaats is het op één na meest bewoonde gebied voor deze kwetsbare groep met ruim 7.400 seniorenburgers.

Hij vindt vergrijzing in de meer ontwikkelde gebieden ook een mogelijke factor. “Naarmate mensen zich ontwikkelen, zie je dat gezinnen er bewust voor kiezen om steeds minder kinderen te verwekken.”

Data

De data van het ABS geven aan dat Nickerie en Sipaliwini elk rond de 3.400 AOV’ers hebben. De overige districten schommelen tussen de 1.400 en 2.400 mannen en vrouwen van de oude garde. Met 304 ouderen staat Coronie helemaal onderaan de lijst. De cijfers zijn recentelijk gepubliceerd in het rapport over basis sociale indicatoren over het jaar 2012.

Deekman is in elk geval blij met het decentralisatieproces, wat de overige districten beter in staat moet stellen om de zorg voor ouderen te verbeteren. “Het is de uitdaging van elke regering om de zorg voor alle kwetsbare groepen landelijk beschikbaar te maken”, aldus Kasto.De overheid betaalt maandelijks ruim 24 miljoen Surinaamse dollar aan AOV-uitkeringen landelijk uit.