Surinaams Caricom-paspoort kent geen Curaçao

DE WARE TIJD:

19/09/2012

Paramaribo - Norlise Adney moet haar geplande reis van vrijdag naar Noord-Amerika afzeggen. Het Centraal Bureau van Burgerzaken (CBB) kan in haar Caricom-paspoort haar juiste geboorteplaats niet kan vermelden en de Amerikaanse ambassade weigert daarom een visum af te geven.

Adney die op Curaçao is geboren en nu de Surinaamse nationaliteit heeft, vroeg begin 2012 een nieuw paspoort aan. Hierin werd ‘Nederlandse Antillen’ als geboorteplaats vermeld.

Deze aanduiding was voor de Amerikaanse ambassade te ruim en daarom reden om haar een visum te weigeren. In juni werd haar wel een noodpaspoort verstrekt, dat uitsluitend geldig was voor een retourreis Paramaribo-Curaçao.

Pogingen van de Ware Tijd om uitleg te krijgen van CBB mochten niet baten. De directeur was volgens zijn secretaresse continu in gesprek of hij was niet op zijn plek en al voor 13 uur naar huis vanwege een jarenlang aanslepende staking. Ook alle andere afdelingen van CBB waren telefonisch dagen niet bereikbaar.

Adney heeft uit gesprekken met CBB begrepen dat de software die gebruikt wordt voor het drukken van de paspoorten en geleverd is door een Canadees bedrijf geen optie 'Curaçao' heeft. “Sinds 2010 bestaan de Nederlandse Antillen en Curaçaoheefteen aparte status binnen het Koninkrijk der Nederlanden en de juiste aanduiding zou dan moeten zijn Curaçao, Nederlandse Antillen, aldus Adney. In haar eerdere paspoorten die handmatig waren ingevuld, stond wel netjes aangegeven dat zij op Curaçao is geboren.