Sukadefabriek mikt op 55.000 kilo podosiri export

26/01/2017

PARAMARIBO - Sukadefabriek Suriname Candied Fruits (SCF) bereidt zich voor op een proefexport podosiri naar Nederland. Graciëlla Troenoredjo, manager kwaliteit en export, zegt dat de testzending niet lang op zich zal laten wachten.

De fabriek richt zich hoofdzakelijk op het konfijten van vruchten, maar besloot vorig jaar uit te breiden met podosiri. Er zijn daarvoor contracten gesloten met vijftien landbouwers uit Marowijne die het product zullen leveren aan SCF. Troenoredjo vertelt dat de vraag heel groot is.

Er is belangstelling uit Nederland, de Verenigde Staten, Zweden, Engeland, Duitsland en Canada. Voor de proefexport wordt vijftig kilo pure podosiri, verwerkt zonder toevoeging, naar Nederland gestuurd. Er zijn ook plannen om een testzending van tien kilo te sturen naar Hongkong, China. Het bedrijf wil dit jaar totaal 55.000 kilo podosiri exporteren.

SCF, in 2009 officieel opgericht, was vorige week ook aanwezig op de Agri- & Foodbeurs in Marowijne om meer bekendheid te geven aan het voornemen om podosiri te exporteren en meer telers aan te trekken. De huidige telers zullen worden getraind in de biologische teelt van podosiri.

De fabriek richtte zich aanvankelijk op het konfijten van sukade. Later kwamen er andere vruchten bij zoals papaja, gember en ananas. Het fruit is afkomstig van de kwekerij van het bedrijf zelf en van lokale, gecertificeerde kwekerijen. Intussen is er al geëxporteerd naar Mauritius in Afrika, Barbados en Nederland.

Bron: de Ware Tijd, Suriname