Strafklacht over ‘vervalst’ DNA-stuk

02/02/2016

PARAMARIBO - Pertjajah Luhur (PL) voegt de daad bij het woord en dient deze week bij de procureur-generaal een strafklacht in tegen de leiding van De Nationale Assemble (DNA). Vrijdag dreigden oppositiepartijen met deze stap, maar omdat PL de directe benadeelde en belanghebbende is, deponeert deze partij de klacht bij het Openbaar Ministerie (OM). Dat zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo desgevraagd tegen de Ware Tijd.

De parlementsleiding wordt verweten willens en wetens een document dat feitelijk onjuiste informatie bevat te hebben afgegeven als bewijsmateriaal in de terugroepzaak Sapoen/Chitan. Er is een uittreksel van een besluitenlijst van een huishoudelijke DNA-vergadering van 23 juli vorig jaar aan advocaat Nailah van Dijk afgegeven. Niet het authentieke door de griffier ondertekend document.

Somohardjo zegt dat na overleg met de advocaat van zijn partij voldoende aanleiding is gevonden om een strafklacht in te dienen. "Er zijn opzettelijk stukken vervalst en gebruikt", aldus de politicus. Hij verwijst naar artikel 278 van het wetboek van Strafrecht waarin valsheid in geschrifte strafbaar is gesteld. Personen die een dergelijk feit plegen riskeren een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Ook zij die gebruik maken van een vervalst document waardoor anderen schade kunnen lijden, kunnen een gevangenisstraf worden opgelegd. In hoeverre de voorzitter van het parlement of de griffier als verdachte zou moeten worden aangemerkt is voor Somohardjo nog onduidelijk.

"Dat zal de procureur-generaal moeten vaststellen. Maar wij zien de voorzitter als hoofdaansprakelijke, omdat zij het parlement in en buiten rechten vertegenwoordigt", voert de PL-voorman aan. Het proces om de strafklacht in te dienen is intussen al op gang gebracht. Tegenover journalisten verklaarde parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vrijdag dat er geen sprake is van een vervalst document. Het gaat om een normaal "werkdocument" dat de griffie gebruikt bij de uitvoering van haar werkzaamheden.

Ook tijdens de rumoerig verlopen openbare assembleevergadering van afgelopen donderdag probeerde zij dat uit te leggen. De voorzitter vindt het een zeer ernstige zaak dat de griffie door parlementariërs van valsheid in geschrifte wordt beschuldigd. Simons is nu bezig met een onderzoek dat erin moet resulteren dat het griffiepersoneel van alle blaam wordt gezuiverd.

Bron: de Ware Tijd, Suriname