Stortregen woensdag 'boven verwachting'

18/05/2017

PARAMARIBO - Bij normale regenval zou er geen sprake zijn van wateroverlast in Paramaribo en enkele districten. “Er zijn voldoende voorbereidingen getroffen vier maanden geleden om de afvoersystemen op te schonen. Maar er was woensdag boven verwachting veel regen”, zegt Raoul Swedo, woordvoerder van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Op Zanderij is er bijvoorbeeld bijna honderd liter per vierkante meter hemelwater gevallen. Te Zorg en Hoop was dat ruim vijftig liter per vierkante meter. "Dit is buitengewoon veel." Een ander probleem is dat er sprake was van vloed op het moment dat het zwaar begon te regenen. "Dan trekt overtollig water veel langzamer weg." Verschillende straten in Paramaribo lagen blank en op sommige plekken reikte het water zelfs tot bijna kniehoogte.

Roël Oehlers van de Meteorologische Dienst bevestigt dat er sprake is geweest van een abnormale situatie. "De grote regentijd is in april begonnen en er kunnen storingen ontstaan. Dit is het geval geweest waardoor er extra regenval is geweest."

Zijn dienst heeft twee dagen geleden gewaarschuwd dat Marowijne een risicogebied is voor zware regenval. Ook het binnenland, dat in februari te maken kreeg met wateroverlast als gevolg van zware regens, blijft volgens hem in de gevarenzone. Waar Suriname in de tweede helft van het jaar nog met de effecten van El Niño kampte, is de aanhoudende droogte definitief voorbij. Oehlers zegt dat de samenleving mogelijk morgen weer geconfronteerd zal worden met stortregens.

Bron: de Ware Tijd, Suriname