Stichting Lobi uitgegroeid tot gezondheidsorganisatie

02/03/2017

PARAMARIBO - Stichting Lobi heeft zich sinds haar oprichting, 49 jaar geleden, voortdurend ontwikkeld en is getransformeerd van een organisatie voor gezinsplanning tot een brede gezondheidsinstelling. Beperkte de dienstverlening zich aanvankelijk tot advies over gezinsplanning en het verstrekken van anticonceptie, nu richt Stichting Lobi zich vooral op preventie op divers gebied.

De diensten kunnen worden onderverdeeld in gezinsplanning, kankerpreventie, seksueel overdraagbare aandoeningen, educatie en training en speciale diensten en onderzoeken, zegt Nensy Bandhoe, directeur van Stichting Lobi. "Wij merken nog steeds dat veel vrouwen baarmoederhalskanker hebben, maar dat niet weten en het pas heel laat ontdekken." Dit komt volgens haar omdat vrouwen vaak niet het initiatief nemen om zich te laten testen.

De stichting is onlangs een pilot in Saramacca begonnen, om een model te testen voor een landelijke aanpak op screening op baarmoederhalskanker. De resultaten zullen worden gebruikt bij het afronden van een concept voor een Nationaal Kankerplan van het ministerie van Volksgezondheid. "Wij willen dit project naar alle districten brengen. Alleen moet je rekening houden dat wij in een multiculturele gemeenschap wonen."

Bandhoe vertelt dat tijdens de landelijke campagne tegen baarmoederhalskanker van 1991 tot 2001 slechts een derde van de doelgroep zich heeft laten onderzoeken. Dit komt omdat veel factoren binnen de multiculturele en multi-etnische gemeenschap een rol spelen bij zo een project. "Wij willen het nu anders aanpakken door zelfs naar de mensen toe te gaan."

De stichting heeft een Strategisch Plan voor 2016 tot 2019, dat is afgestemd op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheidszorg en -rechten. Binnenkort lanceert de stichting een nieuwe website.

Bron: de Ware Tijd, Suriname