Sterilisatie is een zelfbeschikkingsrecht van de vrouw

31/05/2017

PARAMARIBO - Sterilisatie behoort nog altijd, ook in Suriname, tot het zelfbeschikkingsrecht van elke vrouw, of ze nu rijk of arm is. Voorzitter Ricardo Markiet van de sectie huisartsen van de Vereniging van Medici in Suriname zegt dat er vanuit de praktijk geen enkele richtlijn bestaat om een vrouw te weerhouden zich te laten steriliseren.

"Het is een keus die de vrouw zelf maakt. In hoeverre die keus bewust wordt gemaakt blijkt in de praktijk nog een groot vraagteken te zijn. De juiste communicatie tussen de vrouw, huisarts en gynaecoloog is hierbij een belangrijk aspect", zegt Markiet.

De discussie over sterilisatie is opgelaaid na het moederdagprogramma van Apintie Televisie twee weken geleden. Daarin kwamen moeders voor met tussen de vijf en tien kinderen, alleenstaand en in een erbarmelijk armoedige situatie. Veel kritiek tot verwijten van leedvermaak om het doel gesponsord te krijgen, maar ook verhalen van vrouwen die wel degelijk hun huisarts of gynaecoloog gesmeekt hebben hen te steriliseren, maar dat werd geweigerd.

Markiet komt in zijn praktijk wel vaker jonge vrouwen tegen die vragen om gesteriliseerd te worden. " Ik ga eerst een goed gesprek aan met deze jonge moeders. Ik maak ook gebruik van de genoemde tegenwerpingen en adviseer om toch gebruik te maken van anticonceptie", zegt Markiet.

Hij noemt het belangrijk dat argumenten gebruikt worden, omdat jonge vrouwen wel degelijk een verkeerde beslissing kunnen nemen. Sterilisatie is overigens geen goedkope ingreep. Het ongedaan maken vraagt om weer een moeilijke specialistische ingreep. "Maar het is en blijft een keus van de vrouw." Volgens de medicus worden alleen ziektes door de verzekeraar vergoed en sterilisatie is geen ziekte maar een keus."

Bron: de Ware Tijd, Suriname