Statia vraagt VN om ‘urgente audiëntie’

1 juni 2017

Oranjestad - Coalitieleider Clyde van Putten heeft voor Sint Eustatius een ‘urgente audiëntie’ aangevraagd bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN).

Samen met gedeputeerde Derrick Simmons van Constitutionele Zaken zegt hij de schendingen van VN-verdragen door Nederland en het recht op zelfbeschikking van Sint Eustatius te willen voorleggen.

De coalitie van Van Puttens Progressive Labour Party (PLP) met de onafhankelijke Reuben Merkman wil volledig intern zelfbestuur voor Statia. In de brief aan voorzitter Peter ‘Thompson’ (de juiste spelling is Thomson) van de Algemene Vergadering van de VN leggen Van Putten en Simmons uit waarom zij ‘bij de Verenigde Naties aankloppen’. Een van de redenen is dat de Nederlandse regering weigert ‘een constructieve dialoog aan te gaan gebaseerd op wederzijds respect en gelijkheid’. Er zou zelfs sprake zijn van een Haagse campagne tegen Sint Eustatius door het opleggen van supervisie, intimidatie en bemoeienis met het wettelijk gekozen bestuur. Hoewel een delegatie van Sint Eustatius twee weken geleden niet kwam opdagen bij een afspraak met minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties, stellen zij in de brief aan de VN open te blijven staan voor de dialoog.

Lees meer: Antilliaans Dagblad, Curacao