Staatsolie kan olie Guyana niet verwerken

06/03/2017

PARAMARIBO - De raffinaderij van Staatsolie is niet gebouwd om het type olie dat in Guyana gewonnen wordt, te verwerken. “Hun olie is van een veel lichtere kwaliteit. Onze raffinaderij is gebouwd voor de zwaardere olie die wij hier in Suriname aan land hebben”, verduidelijk Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie, in gesprek met de Ware Tijd.

Hiermee weerspreekt hij de mededeling eind vorige week door de Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Raphael Trotman, dat Suriname heeft aangeboden om olie te raffineren. "Ook als Suriname zijn eigen vondsten doet binnen zijn diepzeegebied, het type olie daar zal van dezelfde lichte kwaliteit zijn als in Guyana. Het zal ook niet in onze raffinaderij verwerkt kunnen worden", voegt Elias eraan toe.

Een ander probleem is de ondiepe aard van Surinames kuststrook. "Guyana gaat zulke grote hoeveelheden produceren dat gigantische tankers nodig zijn die driehonderdduizend tot een half miljoen vaten kunnen transporteren. Zulke grote schepen kunnen niet eens aan onze kust aanmeren, laat staan de Surinamerivier opvaren om onze raffinaderij te bereiken", zegt de directeur.

De Guyana's hebben namelijk het unieke karakter dat zand wordt aangespoeld vanuit het Amazoneoerwoud, dat de rivieren en kustgebieden zeer ondiep maakt. Surinames zandbanken reiken zelfs meer dan veertig kilometer de zee in. "Het is gewoon onmogelijk genoeg te baggeren om grote olietankers toe te laten. Guyana kampt met hetzelfde probleem, dat de ondiepe kust het niet rendabel maakt om een grote raffinaderij te bouwen."

De Guyanese bewindsman zei dat het niet wijs zou zijn om meer dan twee miljard US dollar te investeren in een dure raffinaderij om over 25 jaar ermee te zitten. De Staatsolie-raffinaderij kan maximaal vijftienduizend vaten olie per dag verwerken. Het bedrijf produceert meer op dagbasis, wat dus geen ruimte laat voor olie van andere landen. Elias verzekert dat er voldoende zware olie aan land is in Suriname om de raffinaderij te Tout Lui Fout rendabel te houden

Bron: de Ware Tijd, Suriname