St. Maartense minister Tuitt: Schuldsanering bespreken met nieuw kabinetVRIJDAG, 07 SEPTEMBER 2012

PHILIPSBURG— “Men moet het vergelijken met een situatie waarin ik een Toyota bezit en een race aanga met een Formula 1 (racewagen, red.). Het lukt niet. Ik kan de race nooit winnen.” Dit werd woensdag naar voren gebracht door minister Roland Tuitt. Hij beschreef de eisen die men St. Maarten oplegde om haar organisaties en financiën in orde te brengen, terwijl de beloofde Nederlandse schuldsanering uitbleef.

Tuitt gaf aan dat men zal blijven wachten tot een nieuw kabinet in Nederland is aangetreden om weer te praten over de ongeveer 120 miljoen gulden voor schuldsanering, die St. Maarten nog moet ontvangen.

De regering blijft een beroep doen op deze fondsen, ondanks de uitspraken van Koninkrijksminister Liesbeth Spies deze week dat het land niet langer recht heeft op dit bedrag.

Zoals Tuitt naar voren bracht heeft zijn regering een andere mening. “St. Maarten zou een nieuw begin krijgen. Men verwacht dat het land haar instellingen en financiële administratie opbouwt op een vergelijkbaar niveau als Curaçao of Nederland, zonder geld, schuldsanering of ruimte om leningen aan te gaan”, stelde hij.

Het doel van het project schuldsanering, dat gepaard ging met het verkrijgen van de status van nieuw land binnen het Koninkrijk, was om het land de mogelijkheid van een nieuw begin te geven. Het doel werd niet bereikt door ‘bepaalde technische redenen’, waardoor het geld niet vrijkwam. Het ging om een bedrag van ongeveer 120 miljoen gulden van het totaalbedrag, 183 miljoen gulden.

Ongeveer 63 miljoen werd betaald aan het Algemeen Pensioenfonds Nederlandse Antillen om de uitstaande schuld van St. Maarten te dekken.

“Geen van de schuldeisers van de regering werd betaald. De schuldsanering bereikte haar doel voor het land St. Maarten niet. Daarom geloven wij dat de mogelijkheid tot dialoog nog bestaat.”

De rekeningen van voor 31 december 2001 werden niet behoorlijk gedocumenteerd. “Dit stelt ons voor problemen omdat een gedeelte uiteindelijk werd ingediend, maar de Nederlandse regering haalde aan dat de deadline van de schuldsanering al voorbij was.”

Tuitt gaf te kennen dat de stukken moesten worden gesplitst in naar behoren onderbouwde rekeningen, gedeeltelijk gedocumenteerde facturen en rekeningen waarvoor men geen bewijzen kan overleggen.