St. Maarten sluit zich spoedig aan bij PahoMAANDAG, 10 SEPTEMBER 2012

PHILIPSBURG — St. Maarten zal zich spoedig officieel aansluiten bij de Pan American Health Organization (Paho). Dit werd naar voren gebracht in een persbericht dat zondag door het kabinet van minister-president Sarah Wescot-William werd uitgegeven. De premier keerde zaterdag terug uit Aruba waar zij had deelgenomen aan de vergadering van de Overzeese Gebiedsdelen van de Europese Unie in het Caribisch gebied. Wescot-Williams de regionale bevoegde functionaris voor de stuurgroep van het project en zij heeft als zodanig de vergadering voorgezeten.

De vergadering werd gecoördineerd door de Pan American Health Organization /World Health Organization die financieel werd gesteund door de Europese Gemeenschap. De deelnemers waren onder anderen hooggeplaatste functionarissen van de Britse en Nederlandse LGO’s en gemeenschapleiders van St. Maarten, de Bahama’s, Barbados, Jamaica en Venezuela.

Wescot-Williams bracht naar voren dat na twee dagen vergaderen de Nederlandse en Britse OCT’S twee belangrijke factoren van de wijze waarop men in de regio de hiv/aids-epidemie onder controle wenst te krijgen, had doorgenomen. “Wij hebben het mid-term evaluatierapport en het rapport over het monitoren van de missie doorgenomen. Beide rapporten zijn uitgevoerd als onderdeel van het door de Europese Gemeenschap gefinancierde project ‘Strengthening the integration of the British and the Dutch OCT in the Regional Response to HIV/AIDS within the PANCAP Framework’.”

Zij verklaarde dat gedurende het tweedaagse evenement de delegaties deelnamen aan verschillende voltallige vergaderingen en break-out bijeenkomsten. “Een van de belangrijkste momenten was vrijdagmorgen toen het stuurcomité van het project in vergadering bijeenkwam om bovenstaande rapporten evenals de lijst van afgesloten activiteiten van jaar drie en het werkplan voor het vierde jaar door te nemen.” De laatste keer dat het stuurcomité in een dergelijke vergadering bijeenkwam met dit project als onderwerp, was in 2010 toen St. Maarten nog deel uitmaakte van de Nederlandse Antillen.

Belangrijke onderwerpen die tijdens de vergadering werden besproken waren onder andere de financiële haalbaarheid van het project en de resultaten op hiv/aids in de gebiedsdelen, de integratie van de nationale hiv/aids-projecten en regionale samenwerking in het kader van beperkt personeel en financiële middelen. Men hield ook speciale bijeenkomsten met onderwerpen als mensenrechten en systemen voor gezondheidsvoorlichting.

Paho is de organisatie die belast is met de uitvoering van het project. St. Maarten zal zich spoedig aansluiten bij de Pan American Health Organization, verklaarde Wescot-Williams.

De minister-president zat in haar functie van Regional Territorial Authorizing Officer voor dit project de vergadering van de stuurcomité voor. Dit is een vereiste van de Europese Gemeenschap voor dit soort projecten. De algemeen secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Arbeid en Sociale Zaken (VSA) Jorien Wuite was ook een van de vertegenwoordigers van St. Maarten evenals Suzette Moses-Burton die namens het land belast is met het hiv/aids-project.