SRD 24 miljoen winst voor Grassalco

13/02/2017

PARAMARIBO - Het uitstellen van enkele kapitale investeringen en minder afzet van steenslag als gevolg van de ongunstige economische omstandigheden het afgelopen jaar, heeft Grassalco niet weerhouden om het jaar 2017 optimistisch in te gaan.

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat in 2016 een positief bedrijfsresultaat van 3,2 miljoen US dollar, ongeveer SRD 24 miljoen, is behaald. Deze opbrengst is te danken aan inkomsten uit royalty's, verkoop van steenslag, goud uit de eigen operatie en beleggingen. Dit jaar zal Grassalco zijn exploratieprogramma's naar voorkomens van steenslag en goud intensiveren. In de planning staan voorts booractiviteiten in een joint venture in het concessiegebied in het Lelygebergte in Sipaliwini en de verkoop van zand uit het eigendomsterrein te La Solitude in Commewijne.

In verband met diversificatie van zijn portfolio en vergroting van zijn inkomsten zullen er enkele nieuwe projecten worden uitgevoerd, stelt het staatsmijnbouwbedrijf. Het doel voor 2016 om zonder de royaltyinkomsten uit de Delfstoffenovereenkomst een operationeel resultaat van 500.000 US dollars te bereiken, is niet gerealiseerd. Vorig jaar is er lokaal en regionaal totaal ongeveer 155.000 ton steenslag verkocht. Dat jaar nam de omzet van steenslag fors toe door de exportorder naar Guyana. Dit project loopt tot en met het derde kwartaal van 2017. Op haar verwerkingsplant te Maripaston in Para heeft Grassalco zonder gebruik van kwik 37,5 kilo goud geproduceerd, 7,5 kilo minder dan gepland.

Op haar steenslagconcessie te Worsteling Jacob in Phedra wordt het boorprogramma naar granietvoorkomens ook voortgezet. Deze activiteit is onderdeel van een haalbaarheidsstudie voor het opzetten van de Phedramijn. Bij een positief resultaat, zal er in het vierde kwartaal van dit jaar vanuit deze productielijn hoge kwaliteit steenslag en steenblokken worden geproduceerd. Een feasibility study is voorts in de planning om de mogelijkheden voor het op- en doorstarten van de Patamacca Operation in Marowijne in kaart te brengen voor de productie en export van natuursteen. In voorbereiding is ook de bouw van een eigen goudopkoopunit in Brokopondo.

Bron: de Ware Tijd, Suriname