Speciaal voetpad voor slechtzienden

31/05/201

PARAMARIBO - De Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS) en de Wegenautoriteit Suriname slaan de handen ineen om zogeheten blindengeleidepaden aan te leggen. Dit zou het voor de mensen met een visuele beperking onder meer mogelijk maken om vanaf de stichting zelfstandig naar de markt te gaan.

"Bij de NBSB aan Dr. Sophie Redmondstraat heb je zowel verharde als onverharde wegen. We merkten dat mensen met een visuele beperking het daar moeilijk hebben", zegt Hemant Baddhoe, hoofd uitvoering van de Wegenautoriteit. "Daarom zal vanaf het onderkomen van de stichting tot en met de Johan Adolf Pengelstraat een verhard voetpad worden aangelegd. Dat zal worden voorzien van speciale ribbels waarop de blinden door middel van een blindenstok hun weg kunnen volgen."

Geo Norden, directeur van de Wegenautoriteit legt uit: "Om goed aan de noden van de blinden te voldoen, hebben we eerst een mobiliteitstraining gehouden. Dit hield in dat we probeerden te voelen wat de blinden voelen. Het resultaat is het looppad met ribbels geworden."

Na de aanleg van de verharde paden komt er een gescheiden voetpad die de voetgangers afschermt van de auto's. Daarnaast staat al een vervolgproject op stapel om ook het oversteken makkelijker te maken. "In samenwerking met de afdeling Verkeer van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie zullen we investeren in verkeerslichten met met onder andere belletjes, timers en camera's." Als het project een succes is wil de Wegenautoriteit zijn werkzaamheden uitbreiden naar de rest van de stad.

Bron: de Ware Tijd, Suriname