SPBA afwezig bij straatacties vakbeweging

15/05/2017

NIEUW NICKERIE - De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) was afwezig bij de straatacties van de vakbeweging zaterdag in Nieuw Nickerie. “We waren wel benaderd door het bestuur van de Bond van Bacoven Arbeiders Nickerie, maar hebben daaraan geen gehoor gegeven”, zegt voorzitter

"We willen echt niet gaan participeren waar de politiek aanwezig is, omdat wij heel ver willen blijven van de politiek die ook heeft deelgenomen aan de acties." Hij zegt dat de leden wel vrij waren om deel te nemen, "maar niet namens de SPBA." De associatie is wel ontevreden over het beleid van de regering en wil ombuiging van het beleid, "want ook wij voelen het heel zwaar in onze zakken. Alles is tweemaal duurder geworden, waardoor de productiekosten in de rijstsector verder zijn gestegen".

Uit andere kanalen verneemt de redactie dat de afwezigheid van de rijstboeren meer te maken had met werkzaamheden om de rijstvelden klaar te maken voor de inzaai, terwijl anderen - in Wageningen en de Middenstandspolder - die laat hebben ingezaaid, nog bezig zijn hun oogst binnen te halen. Rijstboer Rakesh is niet te spreken dat alles zo duur is geworden.

"Voor alles moeten wij het dubbele neertellen, maar we hebben geen keus om door te gaan in de sector omdat er geen andere mogelijkheden zijn om onze gezinnen te verzorgen." Vanwege de eigen drukte heeft hij ook niet geparticipeerd in de acties. Hij had ook voorgesprekken gevoerd met zijn collega's die hem meedeelden dat zij voorkeur geven aan werkzaamheden op de velden.

Bron: de Ware Tijd, Suriname