Somo overweegt kort geding om basiszorgwet

24/05/2017

PARAMARIBO - Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo overweegt een kort geding tegen de Staat aan te spannen omdat zij en haar werkarmen de wet Nationale Basiszorgverzekering overtreden.

De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat vanaf komende maand een groot aantal verzekerden wiens premie door de Staat werd betaald dat voortaan zelf moet doen. Vanaf de inwerkingtreding van voornoemde wet betaalde de overheid de premie voor kinderen tussen 0 en 16 jaar en voor personen vanaf 60 jaar. Op basis van een screening die momenteel door de stichting Staatsziekenfonds (SZF) wordt uitgevoerd zullen niet meer alle mensen gesubsidieerd worden.


De afgelopen week hebben zowel oppositie- als coalitieleden vragen aan de regering gesteld om duidelijkheid te verschaffen wat er precies gaande is. Eerder stelde de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel dat de wet Nationale Basiszorgverzekering is geëvalueerd en dat een wetswijziging naar het parlement gestuurd zou worden. Of dat intussen is gebeurd, is onduidelijk. Hij wees toen er reeds op dat volgens de wet het de ministerraad is die bepaalt voor wie de Staat de premie betaalt.


De bezorgdheid die afgelopen week door de Zorgraad is geuit werd door het SZF afgedaan als het "nodeloos zaaien van paniek." SZF-directeur Ricky Kromodihardjo stelt dat in mei 2016 tussen Binnenlandse Zaken en het SZF een overeenkomst is getekend. Daarin is vastgelegd dat de Staat alleen voor mensen die niet zelf de premie kunnen betalen. Vorige week merkte assembleevoorzitter Jenny Geerlings-Simons op dat de Staat niet moet opdraaien voor de premiekosten van onder andere "kinderen van artsen en advocaten".

Bron: de Ware Tijd, Suriname