Sociale groei kopzorg Surinaamse president Bouterse

DE WARE TIJD:

16/08/2012

Paramaribo - Macro-economisch gaat het Suriname al langer dan vijf jaar voor de wind, maar de sociale groei geeft president Bouterse nog hoofdbrekens.

Hij kan nog geen inhoud geven aan het sociale akkoord dat hij sloot met de samenleving. Dinsdagavond had het staatshoofd een gesprek met Gilmore Hoefdraad, governor van de Centrale Bank van Suriname en andere deskundigen, hoe de economische groei vertaald kan worden naar sociale programma’s.

In een vraaggesprek met zijn perschef Clifton Limburg, ging de regeringsleider in op de zoveelste kredietboost die door een internationale beoordelaar is gegeven aan de Surinaamse economie. Ratingbureau Moody’s krikte de kredietwaardigheid van het land op naar de Ba3-status. “We hebben eigenlijk iets te vieren. Suriname heeft voor de vierde keer een opwaardering gekregen en de groei is verder omhoog gegaan. Ik dank God dat het in Suriname de goede kant opgaat”, zei Bouterse tijdens het vraaggesprek.

Feestje bouwen

Precies een maand geleden zei de regeringsleider nog, niet zoveel op te hebben met de positieve ratings. Ze maken het voor Suriname moeilijker om internationaal financieringsbronnen aan te boren.

Bouterse heeft liever meer werkgelegenheid en goede scholen in plaats van de schouderklopjes die hij in het buitenland krijgt voor de goede economische prestaties van het land. Die konden hem gestolen worden, want met de mooie cijfers kan Suriname alleen maar duurdere leningen kopen of het komt als middeninkomensland helemaal niet meer in aanmerking voor bepaalde vormen van externe financiering. Nu wil de president wel een feestje bouwen.

In het onderhoud met Hoefdraad kwam aan de orde “hoe nog meer inhoud te geven aan deze economische groei, maar vooral hoe het te vertalen en inhoud te geven aan het sociale akkoord met de gemeenschap”. Modellen dienen uitgewerkt te worden hoe de extra inkomsten uit de mijnbouwsector zodanig aan- gewend kunnen worden opdat meer wordt geïnvesteerd en tegelijkertijd het sociale akkoord kan worden uitgevoerd. Bouterse gaf aan, dat het overleg met de governor wordt voortgezet zodra hij terug is uit het buitenland.

Het staatshoofd vertrok gisteren naar de Dominicaanse Republiek om de inauguratie van president Danilo Medina bij te wonen.