Sociaal zekerheidsstelsel Suriname in 2014 operationeel

DE WARE TIJD

DONDERDAG 2 AUGUSTUS 2012, PARAMARIBO - Voor eenieder een minimumloon, ziektekostenverzekering en pensioenregeling. Dat is de target van het Tripartiet Overleg. Volgens secretaris Henny Staphorst wordt per 1 januari 2014 geleidelijk aan gestart met het operationeel maken van het sociaal zekerheidsstelsel. Dan zal voor eenieder in Suriname een minimumloon gelden, een ziektekostenverzekering verplicht zijn en wordt voor iedereen een minimum pensioenregeling ingevoerd.

In een later stadium wordt dit uitgebreid met andere voorzieningen, zegt Staphorst aan de Ware Tijd. Het Tripartiet Overleg komt tot de conclusie dat de Surinaamse economie niet in een klap moet worden geconfronteerd met een totaal sociaal zekerheids- stelsel.
“Vanwege de investeringen in de diverse sectoren, de werkgelegenheid en de economische ontwikkeling kan de Surinaamse economie op dit moment wel een algemeen minimumloon, een algemene ziektekostenverzekering en een algemene pensioenregeling dragen” ,meent Staphorst.

 Noodzaak

Suriname heeft een sociaal zekerheidsstelsel meer dan ooit nodig. Er wordt zekerheid ingebouwd in onder meer een pensioen en ziektekosten. Met het sociaal zekerheidsstelsel zal ook ordening komen van de pensioenen en de ziektekostenverzekering bij de particulieren. Hiermee zal anders dan nu het geval is, niet meer eenieder happig zijn op een overheidsbaan. “En we gaan de dingen stap voor stap doen. We geven voorkeur aan de drie dingen. Naarmate de economie het kan dragen, zullen we andere zaken invoeren.” Het Tripartiet Overleg heeft een studie gemaakt en aan de regering voorgelegd.

“Nu zal een openbare aanbesteding worden gehouden, waarbij een bureau wordt aangetrokken om de zaken verder uit te werken.” Er moeten ook wetsproducten worden klaargemaakt. Al die dingen zal het bureau moeten oppakken.” Staphorst sluit niet uit dat de algemene ziektekostenverzekering voor 1 januari 2014 al operationeel is. “Het kan best zijn dat de algemene ziektekostenverzekering al op 1 januari 2013 voor tachtig procent in werking is. Later volgt dan het resterende deel.”