Slechte voorbereiding bij afschaffen subsidie babyvoeding

10/02/2017

PARAMARIBO - Het stopzetten van subsidie op babyvoeding in blik in september 2015 met de bedoeling borstvoeding te stimuleren, heeft niet het gewenste effect gehad. De directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Maureen Wijngaarde-van Dijk, zegt dat betrokkenen niet goed zijn voorbereid. De regering heeft daarom besloten het product weer te subsidiëren.

Babyvoeding is opgenomen op de lijst van basisgoederen die vrij van invoerrecht en omzetbelasting mogen worden ingevoerd. De directeur verwacht dat dit besluit nadelig kan uitvallen voor onder andere projecten ter stimulering van borstvoeding. Tot voor de afschaffing subsidieerde de regering dit product voor 80 procent. De verkoop ging via de Regionale Gezondheidsdienst, maar omdat de overheid haar subsidieverplichting niet nakwam, weigerde de organisatie het product nog langer te verkopen.

Moeders die hun kind toch hiermee wilden voeden moesten de marktprijs betalen en die is nu meer dan twintig Surinaamse dollar. "Als je de babyvoeding plotseling weghaalt en je hebt geen andere maatregel in de plaats zal je besluit toch niet het beoogde effect hebben", zegt de directeur. Er zijn zaken die bij het wegvallen van dit product geregeld moeten worden, zoals een ruimte voor de moeder op de werkvloer waar ze haar baby kan voeden of borstmelk kan afkolven.

Ook zou zwangerschapsverlof voor iedere vrouw, ongeacht haar baan, mogelijk moeten zijn. Onder andere Stichting ter Bevordering van Borstvoeding in Suriname zou in het hele land actief moeten zijn. Het ministerie moet actie ondernemen, maar ook de particuliere sector heeft een bijdrage te leveren, zegt de directeur.

Bron: de Ware Tijd, Suriname