Slechte kredieten doen Proeve de das om

20/01/2017

PARAMARIBO - De Surinaamsche Bank is te lang doorgegaan met het verstrekken van kredieten aan ondernemers, terwijl het duidelijk was dat de economie niet zou aantrekken en het dus risicokredieten zouden worden. Dat zegt de raad van commissarissen, die dit directeur Sigmund Proeve zwaar aanrekent. Daarom is hij op non-actief is gezet.

Hem wordt ook verweten dat door het 'slecht omspringen met de kredietportefeuille'de bank in liquiditeitsproblemen verkeert en in de rode cijfers zit. Dit verneemt de krant uit verschillende bronnen. In feite is de bank ook slachtoffer geworden van het slechte betaalgedrag van de overheid, omdat een niet onaanzienlijk deel van de risicokredieten is verstrekt aan ondernemers die zelf geld verwachten van de overheid.

Waarnemers menen dat de ellende in feite al lang zat aan te komen. In 2015 werd over het eerste halfjaar verlies geleden. Door een sterk tweede halfjaar konden de rode cijfers worden weggepoetst en kon toch nog een bescheiden winst worden gemaakt. Verkeerde inschattingen zouden erin hebben geresulteerd dat ook in 2016 het eerste halfjaar met een fors verlies werd afgesloten. De stunt van een jaar daarvoor kon niet worden herhaald en de bank bleef in het rood, tot ongenoegen van de raad van commissarissen.

Proeve stond in feite sinds 2014 onder druk, met de pinpaskwestie die de bank ook miljoenen SRD's kostte. De afgelopen twee jaar werden er niet beter op en uiteindelijk bleek ook nog verschil van mening over de koers om de financiële instelling uit de rode cijfers te halen. Gisteren werd het personeel ingelicht over het feit dat hij tot aan het einde van zijn dienstverband geen handelingen meer mag plegen als directeur en dat zijn taken worden waargenomen door het hoofd commerciële zaken, Hanna Lieuw-Hie-Gonesh.

Bron: de Ware Tijd, Suriname