SER Aruba: ‘Eerst sparen, dan pensioenverzekering’DONDERDAG, 12 JANUARI 2012

ORANJESTAD — Werknemers bouwen in de eerste twee jaar meer pensioen op als bedrijven de premies voor het verplichte werknemerspensioen LAP kunnen sparen en vervolgens storten bij een levensverzekeraar of een ondernemingspensioenfonds.

Dat stelt de Sociaal Economische Raad (SER) in zijn advies aan de regering over de nieuwe pensioenregeling die vanaf januari verplicht is. SER vindt dat bedrijven ook de mogelijkheid moeten krijgen om, indien ze dat willen, gebruik te kunnen maken van een spaarregeling voor maximaal de eerste twee jaren (2012 en 2013). Dus in plaats van direct een pensioenverzekering af te sluiten, kunnen de gespaarde premies van 2 procent dit jaar (1 procent van werknemer en 1 procent van werkgever) en de 4 procent voor komend jaar (2 procent werknemer, 2 procent werkgever) beter in een spaarfonds gestort worden.

Dit levert de werknemer dus meer op, zo laat SER ook met een voorbeeld zien. Wie bijvoorbeeld de eerste twee jaren de premies spaart en pas in 2014 dat bedrag in een pensioenverzekering stopt, heeft aan het eind van dat jaar 2750 florin aan pensioenkapitaal opgebouwd. Wanneer voor slechts één jaar de premies worden opgespaard, is het opgebouwde kapitaal eind 2014 al enkele honderden florin minder (2500 florin). Hoeveel de werknemer overigens aan pensioen krijgt bij levensverzekeraars, is afhankelijk wat hij op zijn 60e aan pensioenkapitaal heeft opgebouwd. Met dat bedrag ‘koopt’ de werknemer dus zijn of haar pensioen.

In de Landsverordening Algemeen Pensioen (LAP) is het uiteindelijk zo geregeld dat bedrijven die niet al een ondernemingspensioenfonds hebben, zich nu wel kunnen aansluiten bij de tweede bestaande fondsen Apfa en PFTSA. Ook al behoren de bedrijven niet tot de overheid- dan wel toerismesector. Dit was voorheen niet toegestaan door de Centrale Bank. Bedrijven die geen ondernemingspensioenfonds hebben en zich ook niet bij de twee bestaande fondsen willen aansluiten, moeten dus volgens de wet een pensioenverzekering afsluiten bij verzekeraars. Overigens kunnen werkgevers ook besluiten om alsnog een ondernemingsfonds op te richten. Werknemers kunnen dit bovendien ook voorstellen aan hun werkgevers als eenderde van het personeel dat voorstel ondersteunt.