Schoonmaak van kust is lastig karwei

29 mei 2017

Kralendijk - De schoonmaak van de oostkust van Bonaire vanwege de aangespoelde olieplakkaten is niet eenvoudig. Dat blijkt zaterdagochtend als een groep van enkele tientallen vrijwilligers bij de voormalige garnalenkwekerij bij Sorobon aan de slag gaat. Het is zelfs de vraag of het de vele moeite wel waard is om elk plekje schoon te maken.

Aan de rotsen zie je op het eerste gezicht weinig bijzonders. Maar eenmaal gewezen op de kleine zwarte plakjes zie je ze overal liggen. De vervuiling is niet massaal met vloeibare olie, zoals na een ongeluk met een tanker. De olie drijft al een maand in de zee en heeft zich samengeklonterd tot teerballetjes die, eenmaal aangespoeld, als vlekken op de rotsen of het strand liggen. De meeste zijn niet groter dan enkele centimeters, de grootste zo’n 15 centimeter.

In een persverklaring laat de Havenmeester weten dat de teer op de rotsen uitdroogt en daar- om misschien niet verwijderd hoeft te worden. Bij aanraking plakt de teer aan het lichaam en daarom vormt het een gevaar voor dieren, vooral vogels die langs de kust foerageren. Maar eenmaal opgedroogd, is dat gevaar geweken.

Lees meer: Antilliaans Dagblad, Curacao