Schade olielekkage ‘beperkt’

18/01/2017

PARAMARIBO - Staatsolie rondt vandaag de schoonmaakwerkzaamheden af van de olielekkage aan de Gangaram Pandayweg. “De schade is redelijk beperkt gebleven”, verzekert Patrick Brunings, hoofd Operationele zaken. Het bedrijf heeft een gebied van ongeveer twintig meter afgezet om alle gelekte olie op te vangen.

Een auto sloeg maandag over de kop en beschadigde een pijplijn van Staatsolie. "Het gaat om een van onze hoofdleidingen. Wij waren er redelijk snel bij en hebben de lekkage binnen een uur gestopt. Binnen twee uur was de weg weer begaanbaar", zegt Brunings. Er zijn geen huizen in de directe omgeving, waardoor er niet al teveel last is ondervonden van de oil spil. Ook kon worden voorkomen dat de grondstof door zou vloeien naar kanalen of rivieren, door de goten af te dammen. De olie is de afgelopen dagen zoveel mogelijk weer opgevangen door het bedrijf. Het gaat om naar schatting minimaal vijftig vaten olie die uit de leiding in relatief korte tijd spoot.

Staatsolie is de afgelopen dagen bezig geweest om zoveel mogelijk olie weer op te vangen. "Het is niet gebruikelijk dat wij schade verhalen op veroorzakers in dit soort gevallen. Bovendien zullen wij mogelijkheden bekijken om de olie te redden. Het zal wel bezoedeld zijn met plantmateriaal en zand, maar er zijn manieren om zoveel mogelijk ervan te redden", zegt Brunings.Het bedrijf heeft volgens hem speciale eenheden en schoonmaakprotocollen voor dergelijke incidenten. Ook het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling is op de hoogte gesteld. Pas als het om een groot incident zou gaan dat het bedrijf niet zelf aan zou kunnen, zou het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing worden ingeschakeld.

Bron: de Ware Tijd, Suriname