SAO-medewerkers willen ook koopkrachtversterking

22/05/2017

PARAMARIBO - Medewerkers van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) hebben anders dan de landsdienaren de koopkrachtversterking van SRD 475 van de overheid niet gekregen. In december 2015 is SRD 100 uitbetaald en onlangs de rest.

"Wij tekenen geen collectieve arbeidsovereenkomst en onderhandelen niet voor voorzieningen. Wij liften altijd mee met de ambtenaren en vinden dat we recht op de koopkrachtversterking hebben", zegt bondsecretaris Perry Marica tegen de Ware Tijd. Alleen ambtenaren en gelijkgestelden komen ervoor in aanmerking. Volgens de statuten van de SAO behoren de medewerkers van de stichting niet tot deze groep. Dat bleek op een seminar van de SAO, dat vrijdag is afgesloten.

Er is daarbij gesproken over onder meer de status van de medewerkers. Zij willen een zodanige status hebben, waardoor ze wettelijk recht hebben op alle faciliteiten van de landsdienaren. "Ik heb begrepen dat elke minister een andere zienswijze heeft. De ene werkt volgens het boekje en de andere stelt zich maatschappelijk op. We moeten dan stellen dat minister Soewarto Moestadja van Arbeid volgens het boekje wil werken", zegt de bondsvoorzitter.

Echter, hij wijst erop dat het personeel van de SAO veel meer doet dan een gewone ambtenaar. "Wij voeren een belangrijke taak in de samenleving uit zoals sociaal zwakkeren een vak leren om een baan te vinden. Ook wij hebben onze noden, net zoals alle andere mensen in Suriname en we hebben de koopkrachtversterking echt nodig." Dallas Bauer, onderdirecteur ondersteunende diensten, zei op het seminar dat hij mondeling van bondsvoorzitter Ronald Hooghart heeft begrepen dat de medewerkers van SAO de koopkrachtversterking mogen krijgen.

De voorzitter had dat gezegd op basis van een gesprek met een functionaris van het ministerie van Financiën. "Ik kan niet met een toezegging werken. Als dat in een schrijven wordt opgesteld, kan ik wel hiervoor autorisatie vragen", motiveerde Bauer. Hooghart beloofde dat hij zal blijven strijden voor de koopkrachtversterking. Hij zal hierover praten met president Bouterse.

Bron: de Ware Tijd, Suriname