Samenwerkingsverbanden MZ leiden onder ‘slechte situatie’

17/02/2017

PARAMARIBO - Ook de samenwerkingsverbanden van de Stichting Medische Zending (MZ) lijden onder de slechte financiële situatie van de instelling, die mede een gevolg zijn van uitgebleven subsidie. Op 8 februari 2013 sloten de organisatie en het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN) een intentieverklaring voor onder andere gezamenlijke specialistische missies naar Apoera en Washabo.

Het ziekenhuis stuurde onlangs een team naar Tapoeripa, maar de MZ kon hieraan niet meedoen. Ze heeft het gebied al ruim 10 maanden niet bezocht door geldgebrek. Normaal gaat er om de twee weken een gezondheidswerker naar toe, en daarbij wordt ook Donderskamp aangedaan.

De directeur van de Medische Zending, Edward van Eer hoopt dat dit soort initiatieven zullen toenemen ten voordele van de bevolking van het binnenland die nu geen medische voorzieningen heeft. "Het liefst vinden deze activiteiten in overleg met de MZ plaats, want eenmaal per jaar een missie is onvoldoende voor primaire gezondheidszorg, vooral als je ook preventief en gezondheidbevorderend wil werken."

Van Eer zegt dat de organisatie onder de huidige omstandigheden niet kan voldoen aan de overeenkomst met het ziekenhuis. Volgens deze overeenkomst was de MZ belast met de logistieke zaken, terwijl het streekziekenhuis voor de specialisten zorgde. Vanaf 2015 is er formeel ook geen wederzijds overleg geweest. "Je kunt zeggen dat er sprake is van een 'slapende' overeenkomst", zegt Van Eer.

Bron: de Ware Tijd, Suriname