Samenwerking Suriname en Guyana wordt verdiept

03/03/2017

PARAMARIBO - De samenwerkingscommissie Suriname Guyana zal zich tot het uiterste inzetten om de samenwerking tussen de twee buurlanden te verbeteren en te verdiepen. Dat zei ambassadeur Harold Kolader maandag in Georgetown, Guyana, tijdens een ontmoeting van deze commissie die na meer dan tien jaar weer vergadert.

De heractivering komt op initiatief van president Bouterse en zijn Guyanese collega Granger. In december vorig jaar besloten zij dat de werkgroep uit haar winterslaap gehaald moest worden, daar ze in het verleden belangrijk heeft bijgedragen aan bevordering van de betrekking tussen de twee landen. Tijdens het presidentieel overleg is de hechtere samenwerking op het gebied van landbouw, handel en toerisme, transport, milieu en klimaatverandering, gezondheidzorg en de Canawaima-veerverbinding besproken.

Guyana's minister van Buitenlandse Zaken, Carl Greenidge, merkte op dat ofschoon de commissie langer dan tien jaar niet heeft vergaderd, dit de twee landen er niet van heeft weerhouden samen te werken op belangrijke gebieden. Wel zijn de intensiteit en de omvang van de samenwerking afgenomen. Greenidge riep de commissie op meer te doen dan slechts het ondertekenen van overeenkomsten, waardoor de afspraken vlot kunnen worden uitgevoerd. "De ontmoetingen hebben in het verleden bijgedragen aan visies, voorstellen en doelstellingen om te komen tot wenselijke betrekkingen tussen de twee buurlanden."

Bron: de Ware Tijd, Suriname