Sada: Douane per 1 januari onafhankelijk op ArubaDONDERDAG, 07 JUNI 2012

ORANJESTAD — De loskoppeling van de douane van de belastingdienst staat gepland voor 1 januari volgend jaar. Dat maakte Sharina Hernandez, voorzitter van douanevakbond Sada, gisteren bekend. Financiën-minister Mike de Meza (AVP) ondertekent volgende week een protocol waarin de geplande verzelfstandiging wordt vastgelegd.

In een vergadering tussen de vakbond en minister De Meza is de verzelfstandiging met ingang van 1 januari 2013 bevestigd. Sada organiseerde gisteravond een bijeenkomst om met haar leden te overleggen hoe de douane er dan uitgaat zien. “We hebben gekeken naar het organogram en de rechtsposities van de douaniers. De regering moet werken aan de loskoppeling vanuit de belastingdienst, aangezien daar natuurlijk ook de nodige veranderingen komen”, aldus Hernandez.

Als de douane onafhankelijk wordt, zal ook de douanewet moeten veranderen. Volgens Hernandez is dit ook een geschikt moment om een aantal andere wijzingen en uitbreidingen van de wet te doen waar de douane al jaren voor pleit.

Sada presenteerde al eerder een bedrijfsplan voor een op zichzelf staande douane. Niet iedereen was even enthousiast. Zo gaf de directie van de belastingdienst te kennen dat een loskoppeling te duur zou worden. Het argument van de vakbond voor een onafhankelijke douane is dat deze zelf over haar eigen huishouding kan beslissen, zonder inmenging van een dienst daarboven die bovendien een andere bedrijfscultuur heeft. Ook heeft de douane dan direct contact met de minister en hoeft zij niet eerst langs andere instanties om aan nieuw materieel te komen. “Je kan je meer toeleggen op wat jij vindt dat goed is voor het korps”, verklaart Hernandez. Douaniers zijn dan een stuk gemotiveerder om te werken, waardoor de productie ook een stuk hoger wordt.