Ruim 14 miljoen gulden voor gesloten jeugdinrichting op CuraçaoMAANDAG, 25 JUNI 2012

WILLEMSTAD — Minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) tekende vanmorgen de financieringsovereenkomst voor de eerste fase van wat een gesloten jeugdinrichting moet worden op het terrein van het Gouvernements Opvoedings Gesticht (GOG). Het overgrote deel is afkomstig van Usona.

De minister zelf noemde het project ‘su yuchi’ (zijn kindje). Feit is dat de komst van een gesloten, moderne jeugdinrichting met behandelmogelijkheden en werkplaatsen een lang gekoesterde wens is van velen. Tevens wordt er gevolg gegeven aan het nieuwe wetboek van strafrecht waarin artikelen met betrekking tot jeugddetentie zijn opgenomen.

Samen met dit project tekende Wilsoe ook voor de nieuwbouw van het Korps Politie Curaçao in Rio Canario (1,5 miljoen gulden) en de renovatie van het kantoor aan de Winston Churchillweg (bijna 6 miljoen gulden). In totaal neemt het land Curaçao van deze drie projecten ruim 5,5 miljoen gulden voor zijn rekening. De rest van het bedrag komt uit de samenwerkende fondsen vanuit Nederland.

Voor wat betreft de gesloten inrichting zal er een capaciteit zijn voor 48 jongeren, onderverdeeld in zes woonafdelingen, voor acht jongeren elk. Er komt een ruimte met werkplaatsen voor bijvoorbeeld hout- en metaalbewerking en een multifunctionele ruimte voor onder meer computerlessen en andere trainingen. Het paviljoen Agan wordt verbouwd tot drie werkplaatsen voor autotechniek, schilderen en tuinbouw. Ook de omheining van het perceel wordt vernieuwd.

Ook wordt het dag- en behandelprogramma van de civiel geplaatsten geoptimaliseerd door het verbouwen van de werkplaatsen van de semi-open afdeling.

Het uiteindelijk doel van het project is om jongeren weer op weg te helpen bij hun re-integratie in de maatschappij. “Het is beter als ze in dit instituut verblijven dan tussen professionele criminelen in de gevangenis waar ze alleen maar slechter worden”, zei Wilsoe.

Architectenbureau Studio Acht heeft de opdracht gekregen tot het uitvoeren van de voorbereidingswerkzaamheden (bouwkundige- en advieswerkzaamheden en de directievoering, exclusief toezicht). De opdracht wordt uiterlijk 7 december, met het gunnen van de opdracht aan de geselecteerde aannemer, opgeleverd. In 2014 moet de bouw van de eerste fase klaar zijn.

 26 JUNI 2012

AD 26.06.12 I