Reisagenten raden vliegen met Insel Air af

07/02/2017

PARAMARIBO - Surinaamse reizigers die naar de regio willen, wordt door reisbureaus geadviseerd om niet met Insel Air te reserveren. Als passagiers dat toch doen, is dat voor eigen risico. "De Asra heeft haar leden in elk geval instructies gegeven om hun klanten dit voor te houden", zegt Anoepkoemar Bhaggan, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra).

Insel Air voert wekelijks minstens zeven vluchten vanuit Suriname naar de regio uit, "maar momenteel vliegt ze niet met eigen machines van en naar Suriname. Voor zover wij weten, worden vluchten hooguit met ingehuurde machines van andere maatschappijen uitgevoerd", zegt Brian Desouza, hoofd van de Surinaamse Burger Luchtvaart Authoriteit (Casas).

Er is nog geen informatie uitgewisseld tussen Casas en haar Curaçaose tegenhanger over de perikelen rondom de Antilliaanse maatschappij die de markt in 2006 betrad. Insel Air groeide de afgelopen jaren juist uit met tal van bestemmingen in Zuid-, Midden- en Noord Amerika en het Caribisch Gebied. Ze vervoerde in 2015 nog ruim 1 miljoen passagiers.

De maatschappij begon financiële problemen te ondervinden in 2016 omdat ze naar eigen zeggen, bijna 100 miljoen euro heeft vast zitten in Venezuela dat weinig deviezen heeft. Een groot deel van de vloot van Insel Air werd al geruime tijd aan de grond gehouden omdat de maatschappij niet het regulier onderhoud niet kan laten uitvoeren.

De meest recente klap is het besluit van de Curaçaose luchtvaart autoriteiten om eind vorige maand de rest van de langeafstands machines aan de grond te houden. "Het is niet bekend welke routes de maatschappij wel in staat is te onderhouden", zegt Baggan. DeSouza zegt dat het bedrijf nog korte afstandsvluchten uitvoert tussen de Antilliaanse eilanden.

Bron: de Ware Tijd, Suriname