‘Rechterlijke uitspraak mag vakbondsrechten niet schaden’

28/02/2017

PARAMARIBO - Voorzitter Robby Berenstein van de Vakcentrale C-47, heeft de beslissing van de rechter om de leraren vakbonden een stakingsverbod op te leggen teneinde uitvoering van het herwaarderingsprogramma af te dwingen, zien aankomen. “Er zijn verschillende vonnissen uit het recente verleden en je merkt een bepaalde trend bij de rechters. Ik vind wel dat rechterlijke uitspraken vakbondsrechten niet moeten schaden”, zegt Berenstein.

Over het vonnis zelf wil hij niet veel zeggen. Hij wil het eerst lezen. "In elk geval hebben we op dit moment geen keus dan, hoewel we het niet eens zijn met de beslissing van de rechter, ons erbij neer te leggen." De acties van de Bond van Leraren (BvL)/ Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) worden ondersteund door C-47. Hoofdreden is geweest dat de regering zich niet heeft gehouden aan afspraken met de bonden, waardoor er sprake is van schenden van het vakbondsrecht.

De C-47-voorman zegt dat alle eerdere rechtszaken van vakbonden, zoals bij de actie van de werknemers van goudmaatschappijen Iamgold Rosebel en Fernandes, een eerdere zaak van de BvL, op dezelfde manier zijn geëindigd. De rechter heeft in alle gevallen de werknemers in het ongelijk gesteld. "We gaan de vonnissen nu goed laten bekijken door deskundigen. Met een vonnis tegen sta je altijd zwakker. Maar dat maakt ons nu heel bezorgd omdat je niet alle vakbonden over één kam kan scheren."

Bron: de Ware Tijd, Suriname