‘Ratings helpen bij buitenlandbeleid’; Kredietpositie Suriname stabiel gebleven

DE WARE TIJD:

02/05/2012

Paramaribo - Surinames externe kredietpositie is door ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) bevestigd op ‘BB-/B’ met ‘stabiel’ als vooruitzicht, wat hetzelfde is als de rating van een jaar terug. Ofschoon de vooruitzichten voor de economie stabiel zijn, dient de regering een aantal maatregelen te treffen om de kredietpositie van het land verder te versterken, wordt gesteld. De notering voor de lange termijn is gesteld op ‘BB-’ en op ‘B’ voor de korte termijn en leningen in Surinaams courant.

Nuttig hulpmiddel

De nieuwe rating klinkt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (Buza) en vicepresident Robert Ameerali als muziek in de oren. De beoordelingen van de internationale ratingbureaus en instituten zoals het Internationaal Monetair Fonds zijn een welkome instrument bij de uitvoering van onder andere het buitenlandbeleid.

“Elke positieve notering helpt het land interessant te maken voor potentiële investeerders en bilaterale partners”, zegt Lackin in gesprek met de Ware Tijd. Hij wijst erop dat al geruime tijd een prudent financieel-economisch beleid en een monetair beleid wordt gevoerd. Dit wordt constant aangevoerd tijdens besprekingen met multilaterale instellingen en bij bilaterale gesprekken.

“De perspectieven en groeicijfers worden steeds aan de mensen voorgehouden. We geven steeds aan wie we zijn, wat we willen en hoe onze financieel-economische situatie is”, zegt de bewindsman. De nieuwe notering zal volgens hem zeker een gunstige werking hebben om onder andere het idee van Caricom-ondernemingen die Suriname propageert, “te helpen verkopen”.

Reflectie van economie

De jongste beoordeling is volgens Standard & Poor’s een weergave van Surinames verbeterende macro-economische basis, robuuste groeivooruitzichten voor de middenlange termijn, een lage schuldenpositie en solide externe indicatoren.

“Het is een goed cijfer voor je beleid. We zijn blij. Dit zijn verdiensten van de monetaire autoriteiten”, zegt vicepresident Ameerali, die voorlopig niet meer kwijt wil, totdat hij het volledig rapport heeft bestudeerd.

De richelsmalle economische basis van het land en beperkingen op het stuk van de institutionele capaciteit worden door Standard & Poor’s gezien als ongunstige zaken. De rating voor de lange termijn is gesteld op ‘stabiel’. De beoordelingen kunnen verder verbeteren zegt S&P in de maandag uitgegeven publicatie als de begrotingspositie van de overheid sterker wordt door middel van economische hervormingen en/of grote investeringen in de mijnbouwsector, die de groeivooruitzichten voor het bruto nationaal product en staatsinkomsten kunnen opvoeren. De kredietwaakhond stelt verder, dat de kredietwaardigheid kan verbeteren. Dit indien de regering er in slaagt succesvol een welvaartsfonds op te zetten, belastinghervormingen door te voeren, waaronder introductie van het btw-systeem, verlaging van individuele en bedrijfsbelastingen en haar monetaire beleidsinstrumenten uitbreidt met de invoering van ‘openmarkt operaties’.

Voorwaarden

Aan de andere kant kunnen forse additionele investeringen in de mijnbouw en aardoliesector leiden tot hogere groeivooruitzichten vanwege toenemende exporten en staatsinkomsten, wat ook zal resulteren in een hogere rating. S&P’s waarschuwt echter dat een scherpe daling van de prijzen van exportproducten, exporten en staatsinkomsten significant zullen doen afnemen, waardoor overheidsfinanciën en de betalingsbalans onder druk zouden kunnen komen. Slaagt de regering er niet in op tijd en daadkrachtig op een dergelijk scenario in te spelen, kan dit resulteren in budgettaire problemen en andere significante economische onevenwichtigheden, wat zal leiden tot een lagere kredietbeoordeling, zegt het ratingbureau.

 7 MEI 2012