Rampenplan Streekziekenhuis Nickerie in Suriname krijgt meer gestalte door schenking Paho

DE WARE TIJD:

23/06/2012

NIEUW-NICKERIE - “Met de schenking van communicatieapparatuur door Paho aan het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (SZN), hebben wij als ziekeninrichting een stap vooruit gezet met ons rampenplan. Wij hopen tegen eind dit jaar zover te zijn dat we ook een scenario kunnen opzetten, zodat we weten dat alles functioneert en daarbij ook zaken zijn die bijgesteld moeten worden.”

Dat zei Antoine Elias, waarnemend algemeen directeur van het SZN gisteren, bij het in ontvangst nemen van tien communicatieapparaten. Elias is blij met de geste, omdat het ziekenhuis zelf de kosten niet kon betalen.

Meer acties

“We hadden enkele maanden terug offertes opgevraagd, waaruit bleek dat het project ons een slordige 35.000 Amerikaanse dollar zou gaan kosten. Vanwege gebrek aan financiële middelen hebben wij toen afgezien van het project.” Elias zegt dat de apparatuur een heel grote stap is in de goede richting. Volgens hem zullen er meer acties volgen in de komende periode, zodat het ziekenhuis een optimale zorg blijft bieden aan de plaatselijke gemeenschap.

“Het SZN neemt een heel belangrijke plaats in de regio en vooral binnen de samenwerkingsplannen die wij hebben met ons buurland Guyana. Wanneer er een calamiteit zich daar voordoet, zal het SZN de eerste plaats zijn waar patiënten opgevangen kunnen worden. Ook Wageningen en Coronie zijn aangewezen op het SZN”, zegt Meryll Zeefuik coördinator Rampenbeheersing van het ministerie van Volksgezondheid.

Betere dienstverlening

Volgens haar vloeit het project voort uit de Safe Hospital evaluation, dat het ministerie onlangs heeft gedaan. Zeefuik merkt op dat het SZN de enige ziekeninrichting is in het district die ook goed functioneert en goed werk verzet. Ze vindt het van belang dat het ziekenhuis geregeld in contact blijft met de ambulance, politie en brandweer.

“Vandaar dat wij het nodige apparatuur hebben geschonken.” Ruben Seedo, waarnemend verpleegkundig directeur sprak zijn waardering uit, vooral omdat Zeefuik als motor achter dit project heeft gediend. “Met behulp van deze apparatuur zullen wij de kwaliteit van onze dienstverlening verder verbeteren in het district”, beweert Seedo.-.