Protocol Belastinghervorming getekend op Aruba; Reparatietoeslag ouderen omhoogMAANDAG, 12 NOVEMBER 2012

Ouderen gaan er dus op vooruit. In ieder geval krijgen gepensioneerden met een beperkt inkomen, zo staat in het protocol, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2011 een reparatietoeslag voor de AOV-inkomens met 600 florin per jaar. Vervolgens wordt per januari volgend jaar een extra ouderenaftrek ingevoerd van 3500 florin voor inkomens tot 35.000. De bestaande ouderenaftrek blijft. Daarnaast wordt de reparatietoeslag voor ouderen die alleen een AOV-inkomen hebben, verhoogd van 50 naar 100 florin per maand.

Ook de werknemers (private sector) met een inkomen tot 2500 florin, krijgen meer aan reparatietoeslag. Afhankelijk van het inkomen, krijgen werknemers tussen de 50 en 100 florin per maand erbij (nu zijn die toeslagen tussen de 25 - 75 florin). Verder krijgen mensen die een chronische beperking hebben en daardoor arbeidsongeschikt zijn, een hogere uitkering. Het gaat om 100 florin per maand meer.

Milieuheffing

Vanaf 1 maart volgend jaar krijgt de toerismesector te maken met een milieuheffing. Per hotelkamer gaat het om 3 dollar per nacht. Voor timeshare-verblijven is de heffing afhankelijk van de ruimte: 10 dollar per studio, 15 dollar per éénkamer-appartement en 25 dollar voor andere kamers. Dit bedrag is per verblijf (dus niet per nacht). Ook op autoverhuur komt de milieuheffing van 1 dollar per auto, per dag. Vanaf maart volgend jaar komt er ook controle op de verhuurbedrijven. Verder komt er per november 2013 ook een milieuheffing op tours en een onderzoek naar de mogelijkheid om deze heffing ook op cruisetoeristen toe te passen.

Investering

Om het investeringsklimaat te bevorderen, komt er vanaf januari 2013 dus een expatregeling met fiscale voordelen voor schoolgeld, onkosten en huisvesting. De regering is er voor vier jaar en kan voor de expat eenmalig worden verlengd voor maximaal twee jaar.

Andere maatregelen is het creëren van een speciale belastingzone voor San Nicolas met ingang van 1 maart volgend jaar. De voorwaarden hiervoor moeten nog uitgewerkt worden. Verder worden de invoerrechten op meubels en uitrusting (furniture and fittings) verlaagd van 22 naar 12 procent bij een minimale investering van 10.000 florin per hotelkamer om zo de toeristensector te steunen. De investeringsaftrek van 6 procent die in 2011 als tijdelijk werd ingevoerd, blijft ook in 2013 en 2014 bestaan.

Begrotingsbalans

Tot slot wordt er een commissie ingesteld, ‘Commissie Balanced Budget Rule Aruba’, die moeten gaan kijken of een begrotingsbalans voor een lange periode wettelijk kan worden gegarandeerd. De commissie moet uiterlijk 1 maart volgend jaar met voorstellen komen. De bedoeling is dat de begrotingsbalans via een nieuwe bepaling in de Arubaanse grondwet wordt verzekerd.Afgelopen vrijdag tekenden sociale partners en regering het protocol inzake Belastinghervorming.