Protest tegen aanpassing betaling

24 januari 2017

Oranjestad - Een groep truckchauffeurs heeft gistermorgen de hoofdweg voor het bestuurskantoor geblokkeerd uit protest tegen de veranderingen in de betalingstermijnen voor de nummerplaatbelasting oftewel wegenbelasting.

Ze boden een petitie aan minister van Financiën en Overheidsorganisatie, Angel Bermudez, aan. "Pas op 22 december hebben we te horen gekregen dat we de nummerplaatbelasting voortaan in twee termijnen moeten betalen, in plaats van in vier. We hebben ons niet financieel kunnen voorbereiden op deze aanpassing en die is voor ons dan ook onacceptabel. Als de Belastingdienst ons boetes gaat opleggen, zullen we die niet betalen.” Dat zei de vertegenwoordiger van de boze chauffeurs, tegen de minister.

Hij benadrukte dat hij en zijn collega’s kleine ondernemers zijn die met een enkele truck hun brood verdienen. "Veel van onze cliënten hebben ook zo hun uitdagingen en betalen niet meteen. We verzoeken minister Bermudez vriendelijk maar dringend om ons een jaar de tijd te geven om aan de nieuwe situatie te wennen. Dat geeft ons genoeg tijd om te sparen, zodat we in 2018 wel in twee termijnen kunnen betalen.” De vrachtwagenchauffeurs hadden nog een andere klacht.

"Veel wegen zijn in slechte staat. Vooral die tussen Oranjestad en de containerhaven in Barcadera zitten vol gaten. Wij rijden met zware ladingen en ons materieel heeft erg te lijden van de slechte wegen. Er moet iets gebeuren, want elke keer als we een band lek rijden, verliezen we een dag omzet. Voor een kleine ondernemer is dat een zware klap.” Minister Bermudez reageerde door zijn begrip uit te spreken voor de moeilijke situatie van de transportsector.

"Ik hoorde zelf ook pas in een heel laat stadium van deze veranderingen. Ik heb direct de Belastingdienst geïnstrueerd om coulant te zijn tegenover mensen die aangeven dat ze de dubbele termijn niet kunnen opbrengen. Met 20 tot 25 trucks blokkeerden protesterende vrachtwagenchauffeurs gistermorgen enige tijd de straat voor het bestuurskantoor. Ik beschouw dit jaar als een overgangsjaar voor alle betrokkenen. Ik heb er geen problemen mee om soepel te zijn. De Belastingdienst is soepel en treft een betalingsregeling met alle mensen die daar om vragen.”

Over de staat van het wegennet zei Bermudez dat de regering eind vorig jaar in de aanvullende begroting een bedrag van vijf miljoen florin heeft opgenomen voor herstelwerkzaamheden aan de wegen die zwaar te lijden hebben gehad van de zware regenval. ,,Het is inderdaad heel belangrijk dat de transportsector haar werk goed kan doen, niet alleen in het belang van het toerisme, maar ook van ons allemaal.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao