Project ziekenhuis vertraagd

6 maart 2017

Oranjestad - De nieuwe gebouwen voor het Horacio Oduber Hospitaal (HOH) worden pas in de loop van het eerste kwartaal van volgend jaar opgeleverd, in plaats van in augustus van dit jaar.De vertraging heeft te maken met de complexiteit van het project en de toevoeging van nieuwe operatiekamers.

Volgens Frendsel Giel, directeur van de Aruba Investment Bank, die toezicht houdt op het megaproject, is er niet veel aan de hand. ,,Bij een project van deze omvang is het heel moeilijk van tevoren precies in te schatten hoe lang de bouw gaat duren. Het gaat om een ziekenhuis, waar heel veel vereisten bij komen kijken.” Tijdens de bouw werden nog aanpassingen gemaakt, omdat de gebruikers aanvullende wensen hadden, maar ook omdat de internationale normen werden aangescherpt.

Zo moest het ontwerp aangepast worden om de operatiekamers die er bij nader inzien toch moesten komen, in te plannen. De bouwer doet zijn uiterste best om de extra werkzaamheden binnen de afgesprokenbouwtijd af te krijgen, maar heeft laten weten dat er uitloop zal zijn. Intussen zijn wel het medical office building en het magazijn/energiegebouw opgeleverd. Aan de nieuwe beddentoren wordt nog volop gebouwd. Die is naar verwachting in mei van dit jaar klaar en krijgt de beschikking over een nieuwe afdeling Spoedeisende Hulp, met een aparte ingang voor ambulances. Ook komen er een kinderafdeling, een afdeling voor ouderen en een afdeling verloskunde.

Daarna komt de bouw van de operatiekamers en de afdeling intensieve zorg aan de beurt. Wanneer die precies klaar zijn is niet helemaal duidelijk, maar het hele nieuwbouwproject moet medio volgend jaar zijn afgerond. Dan kunnen de patiënten verhuizen naar de nieuwe beddentoren en krijgt het huidige gebouw een opknapbeurt.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao