Proces-Henriquez gaat door met agenten 'DH01 en DH02' achter scherm

20 februari 2017

Het proces tegen de twee Haagse agenten die vervolgd worden voor de dood van Mitch Henriquez in juni 2015, gaat in april van start. De advocaten van de nabestaanden van Henriquez hadden om uitstel gevraagd, maar dat is door de rechtbank afgewezen.

Bij de fatale aanhouding van Henriquez waren vijf agenten betrokken. Het Openbaar Ministerie vervolgt twee van hen. De drie anderen hebben volgens het OM geen strafbare feiten gepleegd. Tegen hen heeft de politie wel disciplinaire maatregelen genomen.

Om het Openbaar Ministerie te dwingen ook de drie andere agenten te vervolgen, zijn de nabestaanden een procedure gestart bij het gerechtshof. Dat doet naar verwachting eind maart uitspraak.

De nabestaanden zouden het liefst zien dat de agenten tegelijk worden berecht, maar de rechtbank wil niet wachten op de uitspraak van het hof. Het belang van een proces in de geruchtmakende zaak gaat voor, vinden de rechters. Wachten op de uitspraak van het hof betekent dat het proces zes tot twaalf maanden vertraging oploopt.

De rechtbank besloot ook dat tijdens het proces de stemmen van de twee vervolgde agenten mogen worden opgenomen. Om te voorkomen dat hun identiteit bekend wordt, was al bepaald dat ze tijdens hun proces afgeschermd worden en hun stem wordt vervormd.

Ook worden ze aangeduid met de codenamen DH01 en DH02. Volgens het Openbaar Ministerie is dat nodig omdat de twee agenten en hun collega's ernstig bedreigd zijn na de fatale arrestatie van Henriquez. De advocaten van de agenten vrezen dat door een verspreking informatie naar buiten komt die leidt tot de identificatie van de twee verdachte agenten of hun collega's.

Zuiderpark

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed in juni 2015, een dag nadat hij door enkele agenten op hardhandige wijze was aangehouden bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag. Henriquez was op familiebezoek in Nederland.

Aan zijn arrestatie ging een woordenwisseling tussen Henriquez en enkele agenten vooraf. Henriquez werd bij zijn aanhouding tegen de grond gewerkt. Ook legde een van de agenten een nekklem aan en werd pepperspray gebruikt. Na de dood van Henriquez braken in de Schilderswijk rellen uit.

Bron: NOS Nieuws, Nederland