Prijzig 2011 nog voelbaar in Suriname

DE WARE TIJD:

21/09/2012

Paramaribo - Vergeleken met 2011 is het leven tot nu toe dit jaar niet veel duurder. De prijzen voor essentiële goederen en diensten zijn ‘slechts’ 3,7 procent hoger. Tijdens de grote vakantie vorig jaar moesten burgers 20 procent meer neertellen dan een jaar eerder. “De samenleving heeft een break nodig van de hoge kosten”, waren toen de markante woorden van Centrale Bank-president Gillmore Hoefdraad.

Herstel

Door de arbeidersbril bekeken verkeert bondsman Robby Berenstein van de vakcentrale C-47 niet in hoerastemming. “Wij zijn nog niet helemaal hersteld van de hoge prijzen van 2011”, beklaagt de leider zich. Mensen zijn alom blijven steken op hetzelfde salarisniveau, terwijl zij gemiddeld 15 procent meer moeten neertellen. “Het is vooral zwaar voor arbeiders die niet kunnen rekenen op een vakbond die compensatie voor het verlies van 2011 kan afdwingen van hun werkgever.”

Arbeiders in de informele branches, zoals goud en huishouding, behoren tot die categorie. Nog erger is dat zij geen zicht hebben op secundaire voorzieningen. “Een werkende zwangere vrouw heeft recht op verlof zes weken voor en na de bevalling. Dit soort dingen kunnen alleen bij wet worden geregeld voor deze groep.”

‘Houden zo’ is volgens voorzitter Ferdinand Welzijn van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) de kunst. Hij beaamt dat het om een drastische ommekeer gaat als de twee periodes met elkaar worden vergeleken. Dat betekent ook dat het even snel weer de verkeerde kant op kan gaan. “Daarom kijken wij uit naar de komende begrotingsbehandeling van de regering. Als bedrijfsleven is het belangrijk te weten hoeveel van het beleid dit jaar is gerealiseerd en wat ons te wachten staat in het komende jaar.”

Lokale financiële zwaargewichten als De Surinaamsche Bank, Hakrinbank en Assuria zijn in hun halfjaarlijkse rapporten allemaal lovend geweest over het feit dat het de regering gelukt is om de inflatiecijfers sterk terug te dringen. Gezaghebbende wereldspelers als het Internationaal Monetair Fonds en beoordelingsinstituten geven hun goedkeuring. Ook zij roepen de regering op niet af te wijken van de ingeslagen weg.-.