Prijzen hoog op Bonaire ondanks belastingverlichtingDONDERDAG, 15 NOVEMBER 2012

KRALENDIJK — Volgens Jeffrey Levenstone, leider van de grootste fractie in de Eilandsraad, de UPB, is er iets mis met het vaststellen van de prijzen voor de primaire levensmiddelen. Hij zegt tot die conclusie te komen, omdat de laatste tijd veel exercities zijn gedaan om de belastingen te verlagen voor de bedrijven. Desondanks blijven de prijzen hoog, aldus Levenstone in de Eilandsraadsvergadering over de bereikte resultaten tijdens de Caribisch Nederlandse week.

Het UPB-raadslid illustreerde zijn stelling met het voorbeeld van de afschaffing van de omzetbelasting. Daarvoor in de plaats is de Algemene Bestedingsbelasting ingevoerd, die 2 procent lager is. Ook is de winstbelasting voor bedrijven afgeschaft. Weliswaar is daarvoor in de plaats de vastgoedbelasting gekomen, maar een bedrijf dat een gebouw huurt, hoeft geen vastgoedbelasting te betalen, aldus Levenstone.

Daar komt nog bij dat de invoerheffing op goederen uit Curaçao is afgeschaft en er zijn verschillende dubbele belastingen afgeschaft. Levenstone: “Ondanks al deze inspanningen, zien wij geen prijsdaling in de supermarkten en andere winkels. Hier klopt iets niet. Er is iets verkeerds aan de hand.”

Volgens Levenstone werkt zijn fractie aan een aantal voorstellen en hij hoopt daarbij de medewerking te krijgen van de oppositie, wanneer het zover is.

Benito Dirksz van de MBL, zelf een zakenman, sprong op de bres voor de handelaren. Volgens Dirksz vergeet Levenstone erbij te vermelden dat de winkeliers genoodzaakt zijn om hun prijzen te verhogen, wanneer de overheid de erfpachtcanon verhoogt. Bovendien zijn de prijzen van oliederivaten en de energieprijzen gestegen.

Dirksz: “Men moet niet vergeten dat na 10-10-‘10 de werkgevers meer sociale premies moeten betalen. Dit moet allemaal verwerkt worden in de kosten en uiteindelijk zijn het de consumenten die ervoor moeten opdraaien.”

Volgens Dirksz blijven de kosten van levensonderhoud op Bonaire hoog, ondanks de vermeende resultaten tijdens de BES-week.