Premies autoverzekeringen hoger

02/03/2017

PARAMARIBO - Burgers en organisaties moeten vanaf woensdag tussen 20 en 56 procent meer betalen om hun voertuigen te verzekeren, afhankelijk van de omvang van de schadedekking waar ze voor betalen. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben de premies simultaan verhoogd. “Wij komen er niet onderuit om dit te doen”, bevestigt Armand Achaibersing, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen (Survam).

De belangrijkste reden hiervoor zijn de fors gestegen valutakoersen. "Suriname fabriceert geen auto-onderdelen en haalt alles uit het buitenland. De USD-koersen zijn de afgelopen jaren steeds omhoog gegaan. Tegenwoordig wordt er SRD 7,70 of soms meer betaald voor een Amerikaanse dollar. We betalen nu bijna het dubbele voor onderdelen vanwege de koersen. Daarnaast is de gemiddelde schadelast excessief gestegen. Dan hebben wij het nog niet gehad over letselschade", zegt Achaibersing. Daarvóór was de post 'Autoverzekeringen' volgens hem al jaren verlieslatend voor alle assurantiebedrijven. "Zonder deze verhoging zou de situatie onhoudbaar zijn."

In aanloop naar deze verhoging hadden de maatschappijen de schadedekking in oktober van 2016 verhoogd. "Wij zagen toen al dat de reparatiekosten steeds minder gedekt konden worden." De verhoogde tarieven gelden voor iedereen die vanaf nu een nieuwe verzekering sluit. Voor bestaande verzekeringen gaat de verhoging op 1 april in.

Bron: de Ware Tijd, Suriname