Premier Eman: ‘Afspraken Aruba met Nederland op de lange baan’MAANDAG, 23 APRIL 2012

ORANJESTAD — De afspraken gemaakt in het vorig jaar gesloten Samenwerkingsprotocol tussen Nederland en Aruba lopen geen gevaar. Dat laat premier Mike Eman blijken in reactie op vragen over de gevolgen van de val van het Nederlandse kabinet. Wel kunnen de onderhandelingen over de herfinanciering van buitenlandse schulden niet meer verder gaan, maar dat is volgens Eman voor nu niet zo’n probleem.

De Arubaanse premier noemt de val van het kabinet ‘vervelend’ voor het Koninkrijk, maar vooral voor Nederland. Voor Aruba denkt hij dat het niet zo’n grote invloed heeft op de recentelijk gemaakte afspraken. Ten aanzien van de herfinanciering van de buitenlandse staatschuld, zegt Eman dat daarover al eerder met Nederland is gesproken, met name voor het garant staan door Nederland. Aruba kan zo een goedkopere rente krijgen op de internationale kapitaalmarkt. Aruba leent nu tegen een rente van bijna 6 procent en met goede afspraken met Nederland kan dat een rente van 2,5 procent worden, aldus de premier vanochtend. Dit proces loopt, maar de gesprekken met Nederland daarover stoppen nu het kabinet is gevallen. Eman: “We hebben ook niet zo veel haast, het is een lange-termijn herfinanciering, dus we kunnen rustig de verkiezingen in Nederland afwachten en kijken hoe dat loopt.” Maar hij erkent wel dat het goed is om tot die lange-termijn afspraak te komen, omdat het veel rente kan schelen. “We hopen dat als Nederland weer politieke rust heeft, ook die gesprekken verder kunnen. Daarin heb ik vertrouwen.”

Herfinanciering van de Arubaanse schulden is overigens iets dat in het Samenwerkingsprotocol is overeen gekomen. Daarin staat dat Nederland en Aruba samen kijken hoe de markt vergroot kan worden en hoe dit eventueel in het voordeel van de herfinanciering kan zijn. Een verdere invulling was er echter nog niet, vertelt Eman. Hij denkt niet dat de val van het kabinet verder een grote invloed zal hebben op de uitvoering van deze samenwerkingsovereenkomst. Al geeft Eman wel aan dat de aandacht daarvoor in Nederland zal afnemen nu er verkiezingen komen en dat het dus ‘onrealistisch’ zou zijn om te zeggen dat de val helemaal geen invloed op de samenwerkingsovereenkomst heeft. Maar de volgens Eman negen werkgroepen, die onlangs zijn ingesteld om de mogelijkheden binnen de gemaakte afspraken te onderzoeken, gaan gewoon door met hun werkzaamheden.