Politiejaarcijfers Bonaire 2013: berovingen toegenomen, criminaliteit gedaald

5 DECEMBER 2013

Kralendijk - Sinds vijf maanden is Hildegard Buitink korpschef van de politie op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De eerste maanden wilde ze de volle aandacht hebben voor het korps. Dinsdag zette ze, tijdens een korte persconferentie, haar ervaringen uiteen.

,,Het zijn pas vijf maanden, maar ik heb het gevoel alsof ik hier al jaren werk”, zegt Buitink, die afgelopen juli Jan Rooijakker opvolgde. ,,En een van de dingen die ik meteen merkte was dat het een jong en ambitieus korps is. Er wordt veel van ons verwacht, en dat mag ook. We werken momenteel hard aan de verbetering van de kwaliteit van het korps. Zo volgt een deel van onze mensen een opleiding op mbo 4-niveau.”

Desalniettemin, zegt Buitink, heeft zijzelf haar ambities moeten bijstellen. ,,Ik gaf hiervoor leiding aan een korps van 65.000 man. Veel dingen waren daar vanzelfsprekend, die dat hier nog helemaal niet zijn. Maar ik word gelukkig terugge- floten door waarnemend chef Rosales als ik te snel wil.”

Buitink geeft tijdens de persconferentie een korte vooruitblik op de politiejaarcijfers over 2013. Daarin is te zien dat, hoewel het aantal berovingen is toegenomen het afgelopen jaar, de criminaliteit op Bonaire in verhouding daalt. Ook staat de korpschef stil bij de twee dodelijke scooterongevallen van de afgelopen maand. ,,Medio volgend jaar treedt de Wegenverkeersverordening in werking. Dan komen er ook op Bonaire regels voor het dragen van een helm, van gordels, voor alcohol in het verkeer en voor bellen tijdens het rijden.”

Het korps wil het komende jaar meer verbinding met de bevolking op de eilanden. ,,Daarom zullen er bijeenkomsten worden georganiseerd in de bario’s waar burgers in gesprek kunnen met de politie: wat kan er verbeterd worden in de wijken, waarvan hebben mensen last.”

De politie is zit momenteel tijdelijk gehuisvest op diverse locaties op het eiland. Maar gelukkig, zo zegt Buitink, wordt binnenkort het hoogste punt bereikt van het nieuwe politiegebouw. ,,We hopen in 2014 te verhuizen.”

Buitink wil ten minste drie jaar aanblijven als korpschef van het Korps Politie Caribisch Nederland: ,,Werken op een klein eiland als Bonaire, Saba of Sint Eustatius is heel anders dan werken in Nederland. Het is lastig om mensen te moeten aanhouden die je kent. Maar mijn hoop is dat we een integer korps zullen zijn.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao