Politiebond Suriname verwacht harde aanpak van nieuwe minister van Justitie

DE WARE TIJD:

Bond verwacht ‘Santokhi-achtige’ minister

10/05/2012

Paramaribo - De Surinaamse Politiebond verwacht dat de onlangs beëdigde minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, de criminaliteit met dezelfde drive als ex-minister Chandrikapersad Santokhi aanpakt.

Bondsvoorzitter Robby Ramdjiawan concludeert dit, omdat ook Belfort uit de gelederen van het Korps Politie Suriname (KPS) komt. Dit zei hij gisteren tijdens zijn toespraak bij het eerste bezoek van de nieuwe minister aan het korps in het Politie Opleidingscentrum.

Ramdjiawan vraagt Belfort aandacht voor het kernprobleem van onvoldoende vervoersmiddelen, waarmee de politie kampt. Om de geschiedenis in te gaan als “goede minister”, zou Belfort de criminaliteit drastisch moeten indammen volgens de bondsvoorzitter. Als de mobiliteit van de politie wordt verbeterd, zal de criminaliteit “met dertig tot veertig procent dalen”, zegt Ramdjiawan.

Agressieve aanpak

De bewindsman beloofde in zijn toespraak een keiharde strijd te starten tegen de criminaliteit. Hij ergert zich aan de genadeloze manier waarop criminelen tegenwoordig ‘eerlijke burgers’ van hun bezittingen beroven. “Den man sa e terroriseer den sma sa e wroko so tranga, skowtu o kon tek unu. Zowel de rovers als de verkeersduivels. Un mek’ en langa en un prey langa. Maar un ben prey nanga tigri barba”, zei de minister op een agressieve toon aan de aanwezigen. Belfort kan zich een periode herinneren, waarin er haast geen werk voor de politie was en waarin alle verdachten zich ‘gewillig’ aanmeldden. “Deze tijd zal terugkeren. Wij zullen daarom niet rusten, totdat de veiligheid op acceptabel niveau is teruggebracht.”

Een aanwezige politieman stelt de enthousiaste houding van zijn nieuwe baas zeer op prijs. Hij hoopt echter dat zijn collega’s de boodschap niet verkeerd opvatten en dat zij niet buiten het politiehandvest handelen naar aanleiding van de harde aanpak die Belfort aankondigde.De minister belooft ook drastische veranderingen binnen het korps door te voeren. De zogenaamde “zeven-drie-posten” zullen, als het van hem afhangt, niet meer bestaan voor politieambtenaren. Hij weet dat er agenten zijn die “schuilen” voor het politiewerk, maar die zullen in kaart gebracht worden en “u zult opgeroepen worden. Mi sab’ pe un de”.

Rollen omgekeerd

Waarnemend korpschef Humphrey Tjin Liep Shie onderschrijft het probleem van de mobiliteit van de politie. Hij zei in zijn toespraak dat de politie ondanks dit probleem in veertig procent van alle meldingen binnen tien minuten op de plek van bestemming is. Tjin Liep Shie is blij met Belfort als minister en kent hem als iemand met “enorme doorzettingsvermogen”. Jaren geleden was Belfort lid van het Arrestatie Team, waarvan Tjin Liep Shie toen de Commandant was. “Nu zijn de rollen omgekeerd. U bent mijn baas”, zei de waarnemend korpschef, lachend. Hij beloofde de nieuwe minister alle steun.