Politie Suriname leert succesvoller drugscriminelen te vangen

DE WARE TIJD:

17/03/2012

Paramaribo - Het Korps Politie Suriname is bijgeschoold voor een effectievere drugsbestrijding. Het Inter-departementaal Centrum voor Anti-Drugs Educatie (CIFAD) heeft de training verzorgd in het discreet observeren en surveilleren van verdachten binnen dat circuit. De CIFAD is een in Martinique gevestigde instantie, die technische bijstand biedt aan landen met een drugsprobleem. De Franse ambassade heeft ook wat technische assistentie geboden.

Trainer David Gradel zegt dat CIFAD deknowhowheeft voor het oprollen van de bendes en deelt die graag met andere landen. De focus van de organisatie ligt meer in de doorvoer- en productielanden. “Het is belangrijk om ook de grenzen af te bakenen en te identificeren. Hierdoor kunnen de smokkel- en productiemethodes achterhaald worden.” De organisatie wil uiteindelijk de aanvoerlijnen blokkeren met behulp van verschillende samenwerkende politiekorpsen.

Bekroning

Ter afronding van de training hebben de zestien cursisten een in scène gezette actie moeten doen. Ze hebben een figurante drugsverdachte moeten aanhouden. Georges Marceau, politieattaché voor de binnenlandse veiligheid, vindt de actie een bekroning op het werk dat de CIFAD heeft verzet. “Ik verzeker u korpschef dat de manschappen goed werk hebben verzet.” De cursisten hebben gisteren hun certificaat ontvangen. Andere groepen worden nog bijgeschoold. “Vorige week was er een training in bescherming van hooggeplaatste personen, deze week voor het surveilleren en vervolgens van verdachten en maandag beginnen we met een nieuwe oeverdrugsbestrijding”, aldus Gardel. Later in het jaar en in 2013 zijn dergelijke opleidingen ook gepland.

Samen

De trainingen zijn slechts een bladzijde uit de samenwerking tussen Frankrijk en Suriname. “We hebben gemeenschappelijke doelen, dat is de bestrijding van drughandel.” Zowel de CIFAD als de Franse ambassade wil de operationele capaciteit van het KPS vergroten om een effectievere partner te hebben. “We hebben gemeenschappelijk grenzen en drugshandelaren kennen geen grenzen. We moeten samen in de strijd tegen ze gaan. Zo maken we groter kans op het pakken van de criminelen”, vervolgt Marceau.