Politie onderzoekt fraude bij uitgifte houtconcessies

11/03/2017

PARAMARIBO - De afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname is een onderzoek begonnen naar mogelijke fraude en corruptie bij de uitgifte van houtconcessies. Een aantal stafmedewerkers van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is intussen verhoord. Zo verneemt de Ware Tijd uit politiekringen.

De vermoedelijke dubieuze uitgifte kwam aan het licht nadat een man die via contacten van zijn buitenvrouw aan een houtconcessie trachtte te komen, werd belazerd door de vrouw. Naar verluidt zou de vrouw hem de bons hebben gegeven nadat ze in aanmerking was gekomen voor de concessie. De gegriefde man deed daarna een boekje open over de praktijken bij het buiten de geldende procedures om verkrijgen van een houtconcessie. Er zouden forse bedragen worden betaald om aan de concessies te komen. De politie begon daarna een onderzoek.

"Er wordt bij SBB gesjoemeld met bij het aanvragen van houtconcessies. Procedures worden omzeild en er worden flinke bedragen betaald. Waarschijnlijk heeft men onderling ruzie gekregen over de verdeling van de buit waardoor de zaak is gebost", zegt een bron. In een van de gevallen blijkt dat een ondernemer wier aanvraag aanvankelijk kennelijk was goedgekeurd ,uiteindelijk werd overgeslagen. De concessie die hij had aangevraagd werd aan iemand anders gegeven. De redactie verneemt dat intussen Michael Ridley, secretaris van de Raad van Bestuur bij SBB, zijn ontslagbrief heeft ingediend bij de autoriteiten.

President Desi Bouterse had bij de aanstelling van de nieuwe minister van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer begin februari geïnsinueerd dat mogelijke onfrisse praktijken toenmalig minister Steven Relyveld zijn ministerspost hebben gekost. Er zouden tijdens zijn ministerschap grote houtconcessies zijn verstrekt aan Chinese ondernemers. Zelfs nog op de valreep voor zijn ontslag. De Ware Tijd heeft de hand weten te leggen op documenten van vier concessies die eind januari zijn toegewezen door Relyveld.

Op 19 januari kreeg Tong Seng Woods NV een houtconcessies van respectievelijk 23.000 om 36.000 hectare in Sipaliwini. Suriwood Lumber Company kreeg op 27 januari een concessie van 18.000 hectare aan de Saramacca- en Tibitirivier. Op 27 januari werden aan April International twee concessies in Sipaliwini toegewezen van respectievelijk 8.000 en 10.000 hectare. Vooralsnog is onduidelijk of het politieonderzoek zich ook uitstrekt tot de handelingen van de ex-bewindsman. Diverse pogingen van de redactie om een reactie te vernemen van RGB-minister Roline Samsoedin, bleven vrijdag vruchteloos.

Bron: de Ware Tijd, Suriname