Poliklinieken moeten efficiënter gebruikt worden in Suriname

DE WARE TIJD:

26/09/2012

Paramaribo - Met het 1 maal 24 uur openhouden van enkele poliklinieken van de Regionale Gezondheids Dienst, hoopt Maaltie Sardjoe dat mensen minder snel naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) zullen stappen.

De directeur van de medische organisatie heeft maandag de eerste gesprekken daartoe gevoerd met het bestuur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De laatste dagen heeft de SEH de bevolking namelijk opgeroepen zich slechts aan te melden voor urgente gevallen.
Efficiëntie

Het gaat volgens Sardjoe vooral om het efficiënter gebruiken van de beschikbare diensten. De directeur meent dat de spreiding van de poliklinieken goed verdeeld is in de kustvlakte.

Waar het volgens haar aan schort, is de efficiëntie. “De dienstverlening is er nu van 7 tot 3 uur, maar patiënten maken er niet altijd gebruik van”, legt de leidinggevende uit. Het heeft volgens haar te maken met bewustwording en vertrouwen van de bevolking in vooral het verpleegkundig personeel. Dit onderbouwt zij verder door aan te geven dat patiënten vaak gelijk naar de huisarts willen gaan of naar de spoedeisende hulp. Terwijl verplegers volgens haar wél de kennis hebben om de patiënten verder te begeleiden.

Triagesysteem

Sardjoe pleit voor meer bewustwording bij het volk. Patiënten moeten eerst naar de polikliniek stappen om problemen kenbaar te maken, waar zij volgens haar doorverwezen moeten worden door het verplegingspersoneel. Simultaan met het doel om enkele centrale poliklinieken te allen tijde open te houden voor het publiek zal het heel medisch personeel daarom een training krijgen over het triagesysteem. Dit systeem houdt in dat via een codering patiënten doorverwezen worden naar een huisarts, de spoedeisende hulp of naar huis. “De polikliniek dient als eerste opvangplaats waar de situatie van de patiënt gestabiliseerd kan worden. Vervolgens wordt de patiënt doorverwezen als het moet.”

Nationaal plan

De directeur van de RGD hoopt gauw samen met de minister van Volksgezondheid en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aan tafel te zitten, zodat dit doel tot een nationaal plan verheven kan worden. Behalve dat gewerkt wordt aan minder druk op de SEH, legt zij de nadruk op het volledig benutten van de eerstelijnhulpfuncties. Onder deze groep wordt de huisartspraktijken verstaan.

Verder bevestigt zij dat in Wanica en Marowijne de behoefte bestaat voor specialistische diensten. Die zullen uiteindelijk wel tot stand komen, beëindigt de bewindsvrouwe haar antwoord.-.