Pink Ribbon Suriname viert vijfjarig bestaan

06/03/2017

PARAMARIBO - Opzwepende muziek en een enthousiaste stem schallen door de luidsprekers bij restaurant Zus&Zo. Zo’n 2500 mensen, gekleed in een Pink Ribbon T-shirt, sportbroek en hardloopschoenen, beginnen aan een warming-up voordat het startsein klinkt van een vijf kilometer lange wandelloop door Paramaribo. Er is één gezamenlijk doel: mensen bewust maken van de strijd tegen borstkanker.

"Pink Ribbon Suriname bestaat vijf jaar", vertelt voorzitter Jennifer Bromet. "Om hier aandacht aan te schenken, organiseren we een wandel- en trimloop." Volgens haar doen veel mensen in Suriname nog geheimzinnig over kanker. Door dit evenement hoopt ze dat de ziekte uit de taboesfeer wordt gehaald en dat er open over gepraat wordt. Hierdoor zou de drempel lager zijn voor controle bij de huisarts.

"Als wij ons niet bundelen, verliezen we de strijd tegen borstkanker", begint vicevoorzitter Melvin Bouva van De Nationale Assemblee zijn openingstoespraak. "We moeten preventief werken door op tijd naar de huisarts te gaan om ons te laten controleren. Niet alleen vrouwen, ook mannen." Sinds de komst van de Stichting Pink Ribbon Suriname is het borstkankerprobleem al flink aangepakt. De stichting heeft in de afgelopen jaren veel bereikt.

Initiatiefnemer Karin Refos: "Sinds onze voorlichting en campagnes was er een stijging van 300 procent van vrouwen die hun borsten medisch laten nakijken op kanker. Maar de laatste tijd zien we weer een terugval, waardoor het herhalen van campagnes noodzakelijk is", vindt de erevoorzitter. Jaren geleden had ze zelf borstkanker. Ze zette Pink Ribbon Suriname op omdat er toen geen informatie was over de ziekte. Er werd volgens haar veel verzwegen, omdat mensen bang zijn voor kanker.

Bron: de Ware Tijd, Suriname